Това са нашите учители, върху които стъпваме като първо стъпало

...
Това са нашите учители, върху които стъпваме като първо стъпало
Коментари Харесай

Вежди Рашидов представя изложбата „Големите майстори на ХХ век“

„ Това са нашите учители, върху които стъпваме като първо ходило и започваме постепенно да изкачваме всяко последващо “, показа Вежди Рашидов
На връх първи март в Арт изложба Вежди в столицата беше открита изложбата „ Големите майстори на ХХ век “. Елегантното арт пространство събира на едно място изключителни произведения на едни от най-емблематичните създатели на предишния век, тези, които са написали писмеността на актуалното българско изкуство и са пътеводна светлина за бъдещите генерации български създатели, тези, които безсъмнение остават безконечни посредством своето творчество.

В изложбата живопис и статуя могат да бъдат забелязани творбите на такива майстори на четката като Ненко Балкански, Никола Танев, Златю Бояджиев, Теофан Сокеров, Васил Стоилов, Иван Милев, Бенчо Обрешков, Тома Трифоновски, Генко Генков, Димитър Казаков – Нерон, Томас Кочопулос, Стоимен Стоилов, Емил Стойчев, Иван Димов.

Наред с тях са показани и впечатляващите произведения на огромните български скулптори - Асен Пейков, Борис Райнов, Любомир Далчев, Марко Марков, Никола Терзиев – Желязото, Иван Лазаров, Галин Малакчиев, Крум Дамянов, Валентин Старчев.

Това са единствено част от гениите, които образуват художествения усет на цели генерации и са белязали по несравним метод развиването на българското изкуство през 20-ти век.

Всяко име в тази неповторима галерия носи автентичен почерк, разпознаван безпогрешно и от ценители, и от изкуствоведи, и от аудитория.

„ Големите майстори, това са знаковите имена на 20-ти век, хората, които в изобразителното и пластичното изкуство оставиха своя белег през века, най-хубавите. Те са плеяда, няма първи и втори в изкуството, има плеяда доста огромни. В тази галерия представяме една дребна част от най-големите, има още огромни, които в бъдеще ще покажем. Хубаво е понякога човек да ги вижда, да търси и себе си къде е, дали е стигнал до тук или още е надалеч от 20-ти век, една хубава равносметка. Изключително значимо е човек да гледа от кое място потегля! “ Това показа за Tribune.bg Вежди Рашидов.

„ Трябва да ги познаваме и да ги запомним добре, тъй като без тях няма и напред. Това са по този начин наречените наши учители, върху които стъпваме като първо ходило и започваме постепенно да изкачваме и другите стъпала. Ние бяхме млади, когато те бяха към този момент открити, приети, признати от хората. Те оставиха доста мощно изкуство и в този момент към този момент е време да забележим ние къде сме. Така че, вървим след тях, несъмнено със съвремието, в друго време, само че без тях не може да се върви напред “, сподели още огромният български ваятел и някогашен министър на културата.

По време на откриването на изложбата Вежди Рашидов разкри, че това са имена, към които персонално той изпитва голямо почитание и почит, с чиито гений постоянно е желал да се съизмерва, от които е инспириран през годините на своето творчество и които смята, че са тласък за израстването на всеки актуален актьор.

Световноизвестният български ваятел означи още, че смисълът на тази галерия е да покаже, че изкуството е постоянно.

Куратор на експозицията е проф. Чавдар Попов. Той приветства Вежди Рашидов за изключителната сбирка.

Сред гостите на събитието бяха някогашният министър председател Н.В. Симеон Сакскобургготски, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, акад. Дамян Дамянов, Кирил Вълчев, Валентин Старчев, проф. Чавдар Попов, проф. Иво Христов, както и депутатите Красен Кралев (бивш състезателен министър), Десислава Атанасова, Тома Биков, Петър Кънев, колекционери и галеристи (някои от които са пристигнали от чужбина особено за откриването на изложбата), изкуствоведи, създатели, млади създатели, ценители на изкуството, културни общественици и публицисти.

Изложбата „ Големите майстори на ХХ век “ не може да ни остави безразлични, тя е едно неизмеримо странствуване през историята на българското изкуство. Всяко едно произведение в нея вълнува мощно и оставя паметен отпечатък в съзнанието на публиката.

Галерия „ Вежди “ ще продължи своята задача да търси и демонстрира златната плеяда от непреходни създатели на България.

Същевременно Вежди Рашидов подава ръка и на младите гении. Те ще бъдат представяни освен със свои изложения, само че и ще получат поддръжка от авторитетната изложба, с цел да могат да бъдат видяни, насърчени и подпомагани в тяхното развиване и израстване.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР