Това са лекарства, които не могат да бъдат заместени генерично,

...
Това са лекарства, които не могат да бъдат заместени генерично,
Коментари Харесай

Аптеките станали магазини, контролът е нулев: Лекари и фармацевти...

" Това са медикаменти, които не могат да бъдат заместени генерично, а е едно и също лекарство. Лекарят е предписал избран НЗИС код. Лекарството с различен НЗИС код е същото, съставът е същият, броят таблетки е същият, само че не можем да го сменяем. Лекарите не знаят какво има на пазара и какво не ", разяснява пред Нова телевизия Николай Костов, ръководител на Сдружение " Асоциация на притежателите на аптеки ".

" Българският лекарски съюз от дълго време упорства всички медикаменти, с които България разполага, да бъдат обществени. Оказа се, че това е заплашителен проблем и не могат да ни осведомят. Така аз ще знам какво да предпиша. Нямаше да има подобен проблем, който се случи от неделя за понеделник ", разяснява на собствен ред доктор Николай Брънзалов от БЛС. 

" Вие кажете за какво тези данни ги няма ", добави той в отговор на журналистически въпрос и напомни, че БЛС от дълго време са споделили, че системата към момента не е подготвена за въвеждането на е-рецептите. 

" Това е част от дигитализацията, която ние поддържаме. Но не знам кой мъти главите по министерствата. Имаме догатки ", разяснява доктор Брънзалов, само че отхвърли да посочи. 

" Има огромна разлика сред записаните у нас медикаменти и сред наличните. Лекарите в действителност не знаят. Няма система, която да им демонстрира наличните медикаменти. В техния програмен продукт са единствено записаните. Има опаковки, които дори не съществуват на пазара ", изясни Костов. 

Според Брънзалов контролът за отпущането на медикаменти е безусловно нулев и аптеките са " като магазини ". 

" Как стана по този начин, че от неделя за понеделник изчезнаха медикаменти? ", попита Брънзалов и изясни, че обвиняванията към лекарите в схемаджийство с компании са несъстоятелни. 

" Каквото и ще да прави компанията от по този начин наречените " екскурзии ", откакто лекарят написа едно, аптеката свободно дава генерик ", разяснява доктор Брънзалов. 

" Настояваме най-малко тези медикаменти, които се вкараха императивно, с които разполага България, да бъдат на обществено място, да знам какво да постановявам там. Не ме интересува - хранилища, компании. Няма да се връщат пациенти, да се звънят телефони ", безапелационен беше Брънзалов.

 

Проблемът

 

Всъщност електронните предписания за антибиотици се трансфораха в спор сред лекари и фармацевти, който ескалира през вчерашния ден поради големия брой върнати пациенти, на които трябваше да бъде издадена нова рецепта поради изчезнали в мрежата антибиотици. С е-рецептата фармацевтът няма право да предложи генерик, в случай че лекарят категорично не е показал, че това е допустимо., че това не би трябвало да става без глобата на доктор и желаеха е-рецептите за антибиотици да бъдат анулирани до изчистването на подозренията за търговски зависимости.

 

“Потресени сме от това, че очевидно при изписването на хартиена рецепта тази процедура се е случвала всеобщо, само че не можеше да бъде глобена, тъй като никой не пазеше рецептите ”, показаха от БЛС.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР