Това, с което ние тръгнахме на тези протести, беше обединена

...
Това, с което ние тръгнахме на тези протести, беше обединена
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Идните седмици ще подпишем и втората част от споразумението с кабинета

Това, с което ние тръгнахме на тези митинги, беше обединена декларация с ясни и точни претенции. Те бяха финансови, законодателни и за интернационалните позиции на България. Снощи имахме съгласие по всички точки. Председателят на картофопроизводителите господин Джиков нощес не изяви друга позиция. Това съобщи в ефира на " Добро утро, Европа " Илия Проданов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, по отношение на постигнатите нощес договорености сред ръководещите и протестиращите земеделци.

По думите му кабинетът сега дава опцията за средства от държавния бюджет. " Нашата цел е да променим законодателството, с цел да се решат дълготрайно проблемите. Парите са решение, което е краткосрочно, резултатът им ще отшуми след няколко месеца . Ние бяхме съсредоточили вниманието си върху законодателната смяна. Парите ще бъдат ориентирани към дребните производители, както видяхте. При по-големите производители главната цел и помощ ще е смяната в законодателството ", уточни Проданов. 

 

 
Трудно е да се потвърдят загубите, тъй като данъчната година в България е календарната. Стопанската година обаче обгръща две финансови години, от време на време и три. Когато инвестираш разноските в земята най-рано след 16-18 месеца започваш да получаваш дивиденти от нея. В няколко данъчни заявления е мъчно да се откри тъкмо каква загуба си осъществил и тъкмо за коя просвета. Затова се одобри за дребните производители да няма такова доказване, тъй като другояче ще е комплицирано за тях да попълнят такива неща, както и за ДФЗ, да одобряват над 25 000 заявки. Толкова са дребните производители.
Разбрахме се, че съглашението ще включва в детайли финансовата част и интернационалната позиция на България. Ще бъдат изброени и законите, по които ще работим, а в границите на идващите седмици ще се подпише и втора част на това съглашение, с цел да е ясно тъкмо кои закони ще се трансформират и по какъв начин, сподели още Проданов.

По думите му земеделците " не сме сложили точка за прекъсване на вноса на артикули от други страни. Няма по какъв начин да кажем, че не сме съгласни с това, откакто сме постигнали единодушие по всичко в началото изложено. Така че е малко необичайно решението на сътрудниците да внесат това искане в този момент ".

Относно разделянето сред протестиращите фермери, той сподели, че " ние няма по какъв начин да наложим мнение на хора, които имат друго от нашето. Нека хората, които стачкуват си изяснят настояванията и да схванат какво е постижимо. Нека да отстояват настояванията си ".

" Към момента нямам желание да се връщам като консултант на министъра на земеделието господин Кирил Вътев, тъй като аз напуснах поста, тъй като трябваше да протестираме преди 4-5 месеца. Сега отново протестирахме, тъй че нямам сигурността за това, че нещата отсега нататък ще се случват, с цел да поема подобен пост ", изясни той.

Според него " основият проблем на българското земеделие е високата себестойност. За да я оправим имаме потребност от унищожаване от всевъзможни добавени стойности върху нея. И диверсифициране на културите, които сеем. Без напояване в нашия климатичен пояс е невероятно. Това е развой, който ще отнеме години, става доста постепенно ".

Целия диалог във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР