Това предвижда разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

...
Това предвижда разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството
Коментари Харесай

Общините ще плащат при липса на контрол при санирането

Това планува създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ план за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 година за приемане на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Проектът е пуснат от през днешния ден за публично разискване. На 14 януари Министерство на регионалното развитие е дало спомагателни инструкции до всички кметове на общини и регионални шефове за по-строг надзор при осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата е открил, че общините като възложител в процеса по възобновяване на постройките не правят задоволително ефикасен надзор на външните реализатори, което може да докара до вреди със съответното финансово изражение за жителите. А некачественото осъществяване на действия по дадена постройка може да докара до преустановяване на контракта за нея с "Българска банка за развиване " АД и бъдещо сключване на анекси. Констатации за нарушаванията и неизпълнението на изискванията на програмата ще бъдат съображение за отвод за финансиране.

Въвеждането на застраховка за качество на строително-монтажните работи се предлага като още една, финансово по-ефективна форма, за застраховане на осъществяването на договорите, с което ще се понижи административната тежест към изпълнителите.

С предлаганите промени се уточни размерът на разноските за възобновяване на участващите в програмата здания. Прецизира се и методът на установяване на размера на дължимите лихви към Българската банка за развиване, което ще докара до намаляването им.

С цел по-добро обмисляне на дейностите и на нужния запас при осъществяване на програмата, се предлага да бъде приоритизирано приключването на постройките, чието възобновяване е почнало, преди насочването на средства към такива със забавено осъществяване.

Проектът за изменение и допълнение на Постановление на Министерския съвет 18 от 2015 година за приемане на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания и документите към него са оповестени на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие в секция "Проекти на нормативни актове " и на Портала за публични съвещания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР