Това посочва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция

...
Това посочва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция
Коментари Харесай

ЕМА работи за разрешаване на адаптирани ваксини през септември

Това показва маг.-фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по медикаментите, в изявление – част от акцията „ Плюс мен “ на Министерството на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.

„ Компаниите производители организират предклинични и клинични изпитвания на разнообразни разновидности на имунизациите – моновалентни, бивалентни, както и разнообразни комбинации на подвариантите на Омикрон. Към момента най-вече данни има за приспособени ваксини по отношение на подварианта ВА.1 на Омикрон, като в тази връзка упованията са в началото точно тези ваксини да получат позволение за приложимост, а след това и такива по отношение на ВА.4 и ВА.5 “, изяснява той.

„ На този стадий обект на оценка от ЕМА са данните за приспособени ваксини на двете позволени за приложимост РНК ваксини, от които България чака доставки септември “, прецизира Богдан Кирилов.

Той е безапелационен, че даже при нововъзникващите разновидности на SARS-CoV-2 позволените за приложимост ваксини не престават да са високоефективни за попречване на хоспитализация, предотвратяване от тежко протичане на болестта, и гибел.

„ Финалната оценка на ЕМА и на лекарствените регулатори отвън Европейски Съюз ще покаже дали и доколко новите приспособени ваксини ще показват по-висока успеваемост по отношение на употребяваните все още “, разяснява още ръководителят на българската организация по медикаментите.

Очакванията, че през есенния сезон на пазара към този момент ще има и комбинирана ваксина против COVID-19 и грип, шефът на ИАЛ разяснява по този начин: „ Изпитванията на комбинирана ваксина против COVID-19 и грип са на доста ранен стадий и не се чака такава да бъде налична до края на 2022 година “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР