Това показват данните на Имотека за периода от началото на

Това показват данните на Имотека за периода от началото на ...

В София купувачите луднаха по тристайни жилища.

Това показват данните на Имотека за периода от началото на годината досега. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям имот с перспектива за развитие на семейството.

Така тристайните апартаменти се превръщат в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, ги стимулират към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене“, коментират брокери.

Най-търсени от този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е около 140 000 евро.

В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални достигат цени до 300 000 – 350 000 евро.

В кв. Младост, който е традиционен избор за младите двойки, средните продажни цени са около 150 000 евро.

През последните месеци се отчита увеличение на жилищата, които се продават напълно обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при апартаментите с две спални, тъй като се предполага, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и очакванията им за имота, който ще получат, също се повишава.

Почти всички апартаменти с повече от една спалня се купуват за лично ползване, а не инвестиция, посочват още от компанията.

Експертите очакват интересът към тристайните жилища да се задържи поне до края на годината.

Източник: dir.bg