Това показват данните на Имотека за периода от началото на

...
Това показват данните на Имотека за периода от началото на
Коментари Харесай

В София купувачите луднаха по тристайни жилища

Това демонстрират данните на Имотека за интервала от началото на годината до момента. Жилищата с две спални стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям парцел с вероятност за развиване на фамилията.

Така тристайните жилища се трансформират в първи избор за жилище на близо 30% от клиентите.

„ Растящите и постоянни приходи, които младите купувачи в София имат през днешния ден, ги подтикват към стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще дава отговор на техните потребности и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро фамилията им може да се усили и по тази причина желаят да подсигурят удобството си още от в този момент, без да се постанова да се придвижват след избран интервал от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат въздействие върху нежеланието на купувачите да влизат в къс цикъл на сделки, когато не става въпрос за капиталова договорка, а за парцел за живеене “, разясняват брокери.

Най-търсени от този вид купувачи са перспективните нови квартали на София към Южната дъга, където цените на парцелите са на рационални равнища – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е към 140 000 евро.

В обичайно влиятелните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални доближават цени до 300 000 – 350 000 евро.

В кв. Младост, който е обичаен избор за младите двойки, междинните продажни цени са към 150 000 евро.

През последните месеци се регистрира нарастване на жилищата, които се продават изцяло обзаведени. Тенденцията се усеща най-силно при жилищата с две спални, защото се допуска, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупката и упованията им за парцела, който ще получат, също се покачва.

Почти всички жилища с повече от една спалня се купуват за персонално прилагане, а не инвестиция, показват още от компанията.

Експертите чакат ползата към тристайните жилища да се задържи най-малко до края на годината.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР