Това не бяха преговори за съставяне на редовно правителство. Това

...
Това не бяха преговори за съставяне на редовно правителство. Това
Коментари Харесай

Нинова: Ако има доказателства, Гешев да пристъпва от думи към действия

„ Това не бяха договаряния за сформиране на постоянно държавно управление. Това беше реплика, беше загуба на време, беше липса на предпочитание за диалог с тези, от които търсиш поддръжка. В продължение на месец и половина господин Борисов се опитваше да играе играта с ПП-ДБ, знаете какво се случи: „ Асен Василев е най-лошият финансов министър, Асен Василев е най-хубавият “, „ Дайте си вашето държавно управление “ – на ПП-ДБ и те дадоха, „ Как може да давате държавно управление без да ни питате? “. „ Дайте си програмата “, ПП-ДБ отново се хванаха на въдицата, дават си програмата, отговорът е „ Тази екселска таблица е за развлечение “ и така нататък Тоест, този лекомислен метод даже и единствено към втората мощ, е индикативен “.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия в предаването „ Лице в лице “ в ефира на БТВ.

„ След това обаче беше отправена покана за диалози към нас. В процеса на диалози неведнъж заявявахме какво съгласно нас би трябвало да се направи, а друг метод, по който потегли Борисов. Първо - диалози, изнасяне на 5-6 задания, значими за България, напред от всички ни. След това диалог за периоди за работа на това държавно управление. След това за министър председател, хора и така нататък Те направиха неточност след неточност. Партиен министър председател – Мария Габриел, този министър председател със лични 10 задания. И какво се получава – „ Ние издигаме нашия претендент, ето я нашата стратегия, вие натискайте копчетата “. Да, те са първа мощ, само че са 60 и няколко. Така не може с 60 и няколко души да подхождаш. Друга трябваше да е концепцията за сформиране на държавно управление. Но все пак ние се отзовахме “, сподели Нинова.

Тя уточни, че Българска социалистическа партия са се отзовали на диалозите, разбирайки огромната отговорност, която стои пред партията и обстановката в страната на задълбочаващи се рецесии, шести следващи избори, липса на бюджет: „ Отзовахме се безусловно доброжелателно на диалози да търсим излаз. Какво се случи в процеса на диалози, какво осъзнахме? Българска социалистическа партия му трябваше на Борисов, тъй като не съм сигурна, че ГЕРБ знае какво прави той. Българска социалистическа партия му трябваше – първи път за бухалка, за опасност, ще опиша за какво. И повторно – като заслон. Помните ли какво се случи в последните дни от договаряния с ПП-ДБ, Борисов им сподели „ Или в този момент незабавно се съгласявате, или ходя на диалози с другите и с Българска социалистическа партия “. Тоест плаши с Българска социалистическа партия. Защо споделям, че ни употребява като бухалка или опасност – плаши, че отива при другите и те повече не го интересуват “, разясни водачът на социалистите.


И продължи: „ Кирил Петков се върза на този номер и стартира да приказва, дори да хленчи: „ Не мога да си показва Българска социалистическа партия и ГЕРБ да ръководят в идващите четири години “. Помните ли го това? Как не можеш да си представиш като ти до през вчерашния ден управляваше с Българска социалистическа партия, а в този момент си седнал да управляваш с ГЕРБ. Но това настрани “, попита Нинова и уточни, че Борисов е употребявал социалистическата партия, с цел да притиска ПП-ДБ.
„ Ние оценихме това, само че продължихме доста търпеливо и възпитано в тези диалози. Вчера обаче всичко преля чашата. Най-накрая просветна, че те ни употребяват за заслон – тези 23 гласа са им нужни, без тях не може. Трябва да натиснем тези копчета, да станем един заслон, зад който той да организира политика, която ние считаме, че е нездравословна за България и за българския народ “, сподели Нинова и изясни за какво: „ Вчера на диалозите питаме, нашата цел е в тази рецесия да приемем бюджет, да помогнем на хората, да има обществена стратегия, да се стабилизират общините, да работи стопанската система. Всичко, което сме говорили, би трябвало безусловно да създадем, не може да оставим страната без пари и хората без заплати. За тази цел не настоявайте за недостиг под 3%, това е невероятно. Под 3% би трябвало да режем от всичко – от обучение, от лечебни заведения. Отговорът беше „ Разбира се, одобряваме вашето 4,5%. Влизат след нас Има Такъв Народ, Тошко Йорданов стартира да се кара: „ Как може да слушате социалистите, те желаят единствено обществена политика, никакъв недостиг, под 3% да е “. И Габриел дава отговор „ Разбира се, ще бъде под 3% “. Разликата е 1 час от тези два диалога “, изрази отвращение водачът на Българска социалистическа партия.


„ Значи Българска социалистическа партия желаят това – Борисов им хвърля там една залъгалка, Тошко Йорданов желае друго – ето ти друго, Демократична България желаете главата на Гешев – ето ви главата на Гешев. Това не са договаряния за постоянно и устойчиво държавно управление. Това е реплика, това е опит всички партии той да ги увърти, да ги употребява и по-късно да си прави каквото желае “, безапелационна бе Нинова.

Тя продължи с втория значим за Българска социалистическа партия миг: „ Поставям въпроса за мира и войната и споделям: „ Ние от това да изнася такова държавно управление оръжия за Украйна, няма да отстъпим. Каквото и да се е изписало за нас, каквото и да се е изговорило против мен персонално – неистини, операции, акции, че сме изнасяли оръжие, декларирам ви господин Борисов, че ние от това няма да отстъпим. Как ще решим въпроса? “. Отговор, и то обществен: „ Вие си останете на тази позиция, това си ви е партийна позиция, гласувайте в Народното събрание „ срещу “, само че държавното управление е различен организъм, то ще си извършва тази стратегия “. Моля? Правителството, което е определено с помощта на гласовете на Българска социалистическа партия и в което ние да участваме, да направи това, да вкарате България във война с нашите гласове, които сме срещу – ами то цялото му двуличие лъсна. „ Дайте ми гласовете, аз ще върша каквото си желая в държавното управление, а пък вие си викайте, че не желаете “, изясни Нинова за желанията на Борисов.


„ Мъжки, почтено и държавнически е да излезеш и да кажеш „ Българска социалистическа партия са на такава позиция, ние сме на такава. С тези хора не можем да преговаряме, нямаме обща позиция, продължаваме със идващите “, а не да въртиш целия парламент месец и половина и всички партии на пръста си и да внушават на хората „ Ето, аз съм тук най-хубавия, с всички договарям “. И най-после от позицията, в която беше Борисов да беседва с всички, ще видите какво ще се случи. Ще изпадне в позиция, в която никой няма да желае да приказва с него, тъй като аз съм сигурна, че Политическа партия и Демократична България ще му откажат. Именно заради тази сбъркана идея, заради този опит „ хитрата сврака с двата крайници “ – „ Дайте в този момент всички да употребявам, а след това ще върша каквото си желая “, разясни водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова уточни, че решението на партията да не поддържа ГЕРБ, няма общо със събитията към основния прокурор: „ С или без Гешев, още преди той да излезе да приказва, събрах Изпълнителното бюро. Всички знаем, че откакто завърши срещата с Борисов, се събираме, с цел да вземем решение. Да срещна нашия групов орган по какъв начин е предходна срещата, какво сме говорили, да обсъдим и да вземем решение продължаваме или не продължаваме, вършим ли допитване. Каква връзка да има Гешев с износа на оръжие, Истанбулската спогодба, която аз споделям: „ Поздравявам Ви, че сте дали своят вот ГЕРБ „ срещу “ в Екологичен потенциал, Габриел ме засича и споделя: „ А, половината „ срещу “, половината сме „ за “, напомни водачът на социалистите и дефинира това като несериозно и безконтролно за България.

„ Нито е първият, нито е последният човек госпожа Габриел, който Бойко Борисов ще изгори в името на персоналния си интерес. Тя е следващият подобен, той ги използва и изхвърля, в името на персоналната си цел. Никой не му е давал гаранция, че тя ще става министър председател, тъй като някъде прочетох „ Българска социалистическа партия са били подсигурили, а пък са се отметнали “. Не сме му давали гаранция, нито сме говорили за министерства и така нататък Това не е за пръв път през годините. В последните две седмици всевъзможни приказвачи, разбирачи и анализатори вървяха по всички студиа да внушават „ Те са се договорили, те са си разделили министерски постове на секрети места, Нинова се е спазарила да бъде вицепремиер и не знам си какво, министри са си дали “. Е, запитвам ги всички тези хора – през днешния ден с какви очи ще се изправите да говорите? “, обърна се към тях Нинова.


„ Мечтая си за миг, в който някой публицист ще ги предложения тази хора и ще ги попита: „ Защо в продължение на две седмици лъгахте, плюхте против Българска социалистическа партия и съсипвахте престижа на Българска социалистическа партия. За пари или тъй като сте си лично глупави като анализатори “, уточни водачът на Българска социалистическа партия и уточни, че вчерашното решение на партията е потвърдило тъкмо противоположното: „ Няма да се продадем за два поста. Колко пъти са ме канили ръководител на парламент стани - не, не е това значимото. Важното е какво ще вършим “, сподели тя и уточни, че значимо за социалистическата партия е да не се изнасят оръжия за Украйна, да не се приема Истанбулската спогодба, да има обществена политика.


По отношение на протичащото се към проблема с основния прокурор и прокуратурата, Нинова разяснява: „ Много грозни картини се разиграват. Има решение на тези проблеми, само че и тук ГЕРБ съгласно мен сбъркаха в метода. Не може Мария Габриел като претендент за министър председател, първото нещо, което споделя да е „ Моето държавно управление и моят министър на правораздаването ще желае оставката на Гешев “. Не по този начин – политик, претендент за министър председател не може по този метод да приказва. Къде е нейното държавно управление в този момент? Кой ще и е министър на правораздаването? Ами като ги приказваш тези неща, мисли. Това е директна политическа интервенция в решението. Има си Висш правосъден съвет. Нашата работа като депутати, която би трябвало да свършим, това са два закона – Закон за КПКОМПИ, Закон за Съдебната власт за надзор върху основния прокурор. Избор на нов състав на Висш съдебен съвет, който е изминал от дълго време. Това е нашата работа на депутатите. Има разделяне на управляващите в страната – уповавам се, към момента “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.


И продължи: „ Всички политически партии през годините, в това число ние сме желали оставката на Гешев, внасяли сме закони за промени. Ама какъв брой години го приказваме това? Нито сантиметър придвижване. Хайде ние да си свършим нашата работа, КПКОНПИ, два закона, правосъдна власт, нов състав на Висш съдебен съвет, тъй като този е изминал и Висш съдебен съвет да реши какво да прави с прокурора. Това, което се случва, на мен ми наподобява на конфликт на лобита, на ползи, на групировки, кой да овладее прокуратурата “.

Лидерът на Българска социалистическа партия изрази нуждата основният прокурор да пристъпи от думи към дейности: „ Гешев не трябва да оставя по този начин нещата – споделил е „ А “, да каже и „ Б “, в случай че от това, което той изговори не последват действителни дейности, дейности с доказателства, а не жълти приказки и „ този по този начин споделил “, „ оня по този начин споделил “. Това е прокуратура, изваждай доказателствата, завеждай делата за всички, без на едната партия по този начин, на другата по този начин – за всички с доказателства, каузи, присъди, дай Боже неоправдателни и всеки да си носи отговорност за действията “, сподели в умозаключение Нинова.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР