Това навярно не е добра новина за градските власти и

...
Това навярно не е добра новина за градските власти и
Коментари Харесай

Дронове рисуват графити: новата мода

Това вероятно не е добра вест за градските управляващи и притежателите на парцели

Рисуването на графити с дрон може да промени развиването на градската среда
(снимка: CCO Public Domain)

Преди няколко години се разчу, че нюйоркският графити-художник Кацу е употребявал модифициран квадрокоптер DJI за изобразяване на графити върху високи, труднодостъпни повърхности. Преди дни обаче пристигна и вестта, че фанатикът към този момент е създал потребителски графити-дрон, наличен за необятната аудитория.

Това вероятно не е добра вест за редица притежатели на парцели и градски управляващи. За сметка на това е радостно за тези, които в действителност умеят да трансформират запустели и „ глухи ” петна в модерно изкуство. Известен като Katsuru Beta, квадрокоптерът е планиран в съдействие сред Кацу и московската Tsuru Robotics.

Когато дронът не се употребява, четирите му витлови рамена се сгъват във вътрешността, което улеснява превозването. В средата му има „ съд ”, в който се слагат флаконите за боядисване. Те би трябвало да са със общоприети размери. Активират се посредством дистанционно управление, което е включено в комплекта. Едно зареждане на батерията на дрона би трябвало да подсигурява декларираните 10 минути полетно време.

Първоначално дронът ще бъде полуавтономен, което значи, че макар че потребителите ще би трябвало ръчно да управляват къде отива и по кое време пръска със спрей, той автоматизирано ще поддържа несъмнено разстояние от стените. Има обаче и проекти от идната година да се пусне и версия, която ще направи дрона изцяло самостоятелен.
още по тематиката
Мераклиите да се снабдят с графити-дрона би трябвало да имат навършени 18 години и да са подготвени да се разделят с 2499 $. Доставките ще стартират през юни 2020 година Появата на този дрон е единствено черешката на тортата в една нова епоха на графити-изкуството, която надалеч не е толкоз млада, колкото множеството от нас са склонни да си мислят.

Кацу рисува с дронове още от 2015 година Дръзкият художник постоянно взема за платна големи площи в градове като Ню Йорк. Казва, че на някои места е съвсем невероятно да нарисуваш картината си по обичайния способ за високи и труднодостъпни повръхности – спускането по въже с рапел. Освен това, даже да може да отиде до „ платното ” си по този метод, рисуването е постепенно, тромаво, мъчно и… рисковано. С дрона може да се рисува бързо и елементарно, освен това преди служителите на реда да са го спипали (повечето му рисунки са нелегални).

Разбира се, рисуването на графити не е наложително да е незаконно – има доста образци на красиво изрисувани сградни стени, които са предоставени от локалните управляващи, станали са местна забележителност и будят удивление – даже в София има много такива. За занимаващите се с този жанр изкуство новината за графити-дрона вероятно е радостна.

Блогът Drone Grafitti, който съществува от 3 години (и бе публично преустановен с появяването на вестта за Katsuru Beta) демонстрира, че изкуството да се рисуват графити с дрон могат да бъдат удивително достижение за развиването на граската среда, изкуствата навън и обществения живот в градовете. Огромни пана с размери няколко десетки квадратни метра могат да бъдат превърнати в съвременни картини посредством „ рояци ” от дронове, ръководени и координирани цифрово, единствено за няколко часа.

„ Градът е намерено платно, където хората могат да вписват своите истории по доста способи ”, споделя професор Карло Рати от туринското архитектурно-дизайнерско студио Carlo Ratti Associati, представен от Wired. Техният план за изобразяване на графити посредством дронове се назовава UFO. „ Такива процеси постоянно са се случвали; обаче с UFO ние се опитваме да ги ускорим, употребявайки технологията на дроновете, с цел да позволим един нов метод на изобразяване като изразно средство ”.

Изненадващо или не, дрон-графитите могат да „ другарват ” с блокчейн-технологията, считат експертите в региона. Според някои от тях, блокчейн конструкция от данни може да се употребява за „ преместване и шерване на цифрови обекти като изображения, код и указания ” – всичко, належащо за основаването на графити изображение.

Този набор от данни може да се подава на програмируеми дронове по целия свят, тъй че дадени рисунки да се възпроизвеждат на разнообразни места по света. Нещо повече, даже в случай че дадена постройка, на която е имало красиви графити, бъде разрушена след време, красивото улично изкуство ще може да бъде непокътнато с помощта на блокчейн.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР