Това написа в своя Фейсбук профил Евгений Кънев. Вижте и

...
Това написа в своя Фейсбук профил Евгений Кънев. Вижте и
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Политическият процес у нас се измерва с кой с кого хортува, прегръща, пере и прави други работи

Това написа в своя Facebook профил Евгений Кънев. Вижте и цялата обява:

" Ние някак си постоянно имаме подготвени отговори преди да зададем въпроса на съответните политици: “защо по този начин ”. Не че те са придобили потребния табиет да ни осведомят за своите дейности и планове под форма, друга от спешен PR.

Тази сугестия за “изпиране ”, сапунисване ” и прочие оставят настрани елементарния факт, че в парламентарната народна власт всички решения се вземат с математическо болшинство. Което след пет избора е очеизвадно, че няма по какъв начин по различен метод да бъде получено, тъй че нещо да помръдне напред в страната. Или по-точно да спре нейния разпад към автаркия от беларуски вид. Иначе би трябвало като комунисти и фашисти да сграбчваме сопите и да крещим “смърт на олигарсите, независимост на народа! ”.

Просто е - преди войната Гранд тематиката беше корупция и се търсеше антикорупционно болшинство, което без Българска социалистическа партия нямаше по какъв начин да стане. Сега Гранд тематиката е войната - и се търси болшинство против путинизацията на страната - причина за битка и против корупцията. Което без ББ няма по какъв начин да стане, уви. Защото същинската загуба на суверинитет ще е не когато сме във, а когато бъдем отвън Европейски Съюз и НАТО. Или изцяло изолирани от тях.

Да, Преходът - освен това начално ускоряване (Vo) на остарелия червен хайлайф и неговите служби - очевидно единствено по този начин може да придвижи някак си България. С договаряния и взаимни отстъпки.

Кръглата маса беше първия компромис и с него стартира Политическият преход. Но тя беше предшествана от революционния 14.12.1989 г, който я породи.

 

Папката с върнатия мандат на 4.2.1997 г беше вторият компромис, който отпуши Икономическия преход. Той бе предшестван обаче от революционния 10.1.1997 г, който го породи.

Войната в Украйна отпуши най-сетне незавършената част от Прехода - Съдебния преход. Сега, тъй като съотношението на силите при започване на Прехода роди такава Конституция - позволяваща подмолно ръководство на правосъдната, а по този начин и на политическата система. Този правосъден преход също бе предшестван от 400 дни митинги с последвали “народни въстания ” против Корупцията, които разбутаха блатото. Но войната стана game changer.

Та за политическия развой и прането.

На първо място, нашите политици би трябвало да знаят, че никаква промяна няма да свърши работа, в случай че не разрешава топ позициите в страната да бъдат заемани от експерти с висок интегритет. Мафията няма проблем с промените, до момента в който се оглавяват от нейни хора.

И второ, че правосъдният преход няма да свърши, до момента в който има елементи от веригата на наказателния развой, които да са без институционален надзор, както бе прокуратурата - и както в този момент се прави опит със следствието, откакто опитът със съда не съумя, тъй като още нямаше държавно управление.

Това са реперите, по които да оценяваме нашите политици за правосъдната промяна. Без ефикасна правосъдна промяна може да се добутаме до Шенген и Еврозона, само че Преходът към правова страна по Конституция (чл 4.1) ще продължи с още напрежение в обществото - тъй като няма правдивост.

Но би трябвало да осъзнаем, че е комично упованието един политик да не “изпира ” или да вкара в пандиза различен политик, тъй като това е работа на съда. Реформата има за цел да бъдат основани такива институции, които да повдигат обвинявания на политици без политическа интервенция и без значение от изборния им резултат. Следите остават…
Да дадем малко време и чак когато няма резултат - тогава да почнем с констатациите за “изпирането ”. И търсенето на отговорност.

Иначе няма нищо по-лесно “нашите ” депутати да стоят “девствени ” в Народното събрание, до момента в който РР, Гешев и Директива за птиците не престават да “оправят ” нас - техните гласоподаватели. С опрощение. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР