Това лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни. Облечена в

...
Това лято един необичаен пътешественик обиколи страната ни. Облечена в
Коментари Харесай

Куклата Барби облече българска носия

Това лято един необикновен странник обиколи страната ни. Облечена в българска носия, една кукла споделя в обществената мрежа Инстаграм за хубостта на природата ни, богатата ни история и обичаи, които би трябвало да съхраним, оповестява БНР. 

Момата Барби е българка, " родена " в Белгия, в дома на Диана Петрова, която учи кинорежисура в Антверпен. По време на рестриктивните мерки в страната поради пандемията, Диана непринудено решила да съчетае заниманията си да написа и да създава ръчно разнообразни неща. Така съчетала и облика на куклата Барби с този на обичайна българка от село.

„ Много постоянно навестявам всякакви втори използва, там имаше доста барбита и аз, не знам за какво, имах голямо предпочитание да си купя Барби, бяхо примерно по 4 евро, бяха доста на ниска цена. После от същата втора ръка открих една кукличка, която беше облечена като че ли с носия. И внезапно, като ги сложих двете една до друга, взех решение, че Барби би трябвало да бъде облечена с тази носия “, описа пред националното радио създателката на момата Барби.

„ Елека уших, ризата, също престилката, а пафтите бяха в действителност мустак, някакъв медальон... “

Но това било единствено началото. Вече облечена, момата Барби се захванала с типични за българското село занимания – да вземем за пример да направи баница, а Диана Петрова решила, че ще е занимателно да я снима и да измисля съпътстващи съответната обстановка текстове. Момата чете книгите на Елин Пелин, играе ръченица, отглежда домати за шопска салата, пече чушки на печка „ Раховец “, бродира шевици и до момента в който прави това, ние се допираме до някои от размислите й.

Чрез героинята на куклата си Диана признава, че се приближава доста повече до българските обичаи. Целта й е това да се случи и с всеки, който открие профила на куклата в Инстаграм.

„ Моята концепция беше не да разпространявам българското на чужденците, едвам подсещам на българите за българското. Аз също не познавам нашите обичаи и концепцията ми е посредством нея да се усещам малко повече у дома и да се запозная  повече с нашата просвета “, споделя Диана.

Как Диана Петрова вижда бъдещето на момата Барби? „ Това, което желая тя да прави, с изключение на да пътува, е по-скоро да демонстрира остарели занаяти, традиции, обичаи, празници. “

Тя не е типичната жена, която бихте си показали, прецизира Диана. „ Не е стопанка, която си мечтае да се омъжи. Искам да е хем съвременна Барби, хем обичайната Барби. Искам да вкарам модерното в обичайното и да покажа, че обичайното не е скучно и може да е доста красиво, доста освобождаващо. “

Рилският манастир е единствено едно от местата, до които куклата е стигнала това лято. В профила й в Инстаграм можем да забележим фрагменти от нейните пътешествия до Копривщица, Карлово, Габрово, Ловеч, Велико Търново. Стигнала е надалеч на юг по морето, където най-вече й допаднал плажът при река Велека.

Скоро следва момата Барби да бъде и нестинарка. И въпреки че се завръща към дома си в Белгия - ще можем да я забележим по какъв начин плъсти вълна и тъче на стан. Всичко това - в Инстаграм профила й - momatabarbie, изписано слято.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР