Това коментира в интервю пред „Новини.бг” политологът Страхил Делийски. Той

...
Това коментира в интервю пред „Новини.бг” политологът Страхил Делийски. Той
Коментари Харесай

Страхил Делийски: Сенчестото финансиране на партиите продължава да е в основата на бг политиката

Това разяснява в изявление пред „ Новини.бг” политологът Страхил Делийски. Той е учител в Софийския университет.

- Г-н Делийски, свадите не престават и след приключването на политическия сезон. Илюстрация защо е ареста на двама представители – на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, в акция против търсен от управляващите човек?

- Това е единствено един забележим аспект от нещо, което от дълго време не е загадка или скрита характерност на българския политически развой. Става въпрос за извънредно стабилната симбиоза сред политика, бизнес и сенчести структури. Те са преобладаващи в българската политика, макар че официално споделяме либерален режим, в който политиката се прави обществено, политиците зависят от гласоподавателите и така нататък Но от дълго време тук имаме мафиотско-олигархична взаимозависимост на политическия развой. Това, което се случи, надали е изненада за някого – евентуално става въпрос за преразпредление на бизнеси и някой от общия модел изгоря.

- Отново изплува остарялата тревожна наклонност – за какво имаме законови ограничавания за даренията, като на процедура се оказва, че не могат да се потвърдят, а Българска социалистическа партия отхвърля да има „ черна каса”?

- Отваряме един извънредно тежък проблем на българската народна власт. Той е за финансирането на политическите партии, което се дъвче от години, само че няма решение. Този вид сенчести механизми – мъгляво финансиране, непоследователност в отчитането му и така нататък разрешават и дават опция за сенчеста връзка, която е в основата на политиката. Така че е значимо понякога да се случват сходни кавги, с цел да не забравяме на пръв взор изглеждащите дребни елементи, само че в действителност като ги съберем в една огромна картина, тя се получава некрасива за бг демокрацията.

- Кое от събитията през изтеклия политически сезон е най-важно за живота на хората у нас?

- Естествено акцента е в нашето европредседателство. То мина обикновено и администрацията ни се оправи отлично. Поставянето на тематиката за Западните Балкани е доста значима. Но се надявам да се доразвие като се подчертава на дневен ред в околните месеци и въпросът за олигархилизирането на ръководството на на някои страни от Западните Балкани. Смятам, че, в случай че този диалог не се случи, то значи, че знака на Брюксел към нашите страни не е доста сериозен.

- Бихте ли направил къса характерност на главните парламентарни структури през този сезон?

- При ГЕРБ няма изненади – ръководеща партия с предвидимо, устойчиво и стабилно държание, прави си работата. Опозицията опитва да се държи като опция на ръководството. Българска социалистическа партия най-малко на декларативно ниво афишира, че има планове за властта и ще прави разнообразни неща с нея, изразени във визията им. Но сериозната политическа опция не може да се случи единствено на декларативно ниво. Тя е композиция от въздействието на сложни фактори – имиджови, свързани с програмни хрумвания, с характерности на обособените й представители и активността им всеки ден. Соцпартията би трябвало да направи съществено изпитание, което да разсее чувството, че мощните й хора работят безредно и непремерено. Те би трябвало да имат смислени отговори на много въпроси, които ще бъдат задавани на всеки, който желае да вземе властта – за предишното, за фрагментите и така нататък Движение за права и свободи пък стои на тъча и чака комфортна дълга топка. Те се конфронтират с патриотите, само че внимават с ГЕРБ.

- А патриотите, които цялостен сезон аха да се разделят...

- При тях е най-забавно. И тъжно. Да оставим на страна личностните им характерности и да вземем метода, по който те си поддържат връзка и беседват с жителите - той е афектиран. Не единствено като стилистика, само че и като смисъл. Защото, в случай че приемем, че стилистиката е резултат от познанието и интелекта на човек, то наличието и посланията им са въпрос на политически мироглед. Те работят ден за ден, с фойерверки и най-много по този начин, че да се харесват на властта. Марешки пък още чака своя звезден момент.

- Какво да чакаме в новия политически сезон?

- Един от вероятните сюжети е Марешки да дочака своя звезден момент, само че това напълно зависи от премиера. Той може да реши да преформатира ръководещото болшинство като размени патриотите с "Воля ". Това сигурно стои в главите на политическите технолози, само че ще се реши от самия Борисов, както към този момент споделих. Основания за предварителни избори към този момент няма, а и те също са функционалност на премиера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР