Това коментира пред Нова телевизия Весела Чернева - дипломат и

...
Това коментира пред Нова телевизия Весела Чернева - дипломат и
Коментари Харесай

Весела Чернева: Катар и Израел може би знаят дали “Хамас” държи б...

Това разяснява пред Нова телевизия Весела Чернева - посланик и зам.-директор на Европейския съвет за външна политика.

 

Повод за коментара й е появилата се през вчерашния ден информация, че групировката “Хамас ” държи и българи измежду 250-те заложника, които държи след офанзивата над Израел на 7 октомври. Информацията за това се появи първо в The Wallstreet Journal. На брифинг в Министерския съвет министър председателят акад. Николай Денков съобщи, че информацията не е доказана и българските управляващи ревизират. 

 

Според първичната информация, публикувана от израелското външно министерство, отвлечени са 199 жители от най-малко 31 страни, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално забъркани в конфликтните обстановки в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд. България не участва в листата.

 

“Може да има жители и на българия. Такива диалози би трябвало да се водят, когато има в действителност информация за случай на похищение ”, разяснява още Чернева.

 

Тя бе безапелационна, че “Хамас ” употребява като жив щит цивилни, с цел да възпре сухопътна интервенция от страна на Израел.

 

“Когато има изобщо договаряния за заложници, а ние сме имали договаряния за такива - имаше отвлечени български кораби на няколко пъти, страната не договаря с терористи. Трябва да има медиатор, тъй като другояче се основава казус, при който страната продължава да бъде изнудвана. В този случай е по-особено. Тук не става въпрос за откуп, а отвличания, с цел да може тези хора да бъдат употребявани като жив щит и това да предотврати възможна сухопътна интервенция на Израел ”, изясни Чернева.

 

Чернева разяснява и ударът по болница в Газа. Палестина твърди, че стотици цивилни са били убити. Израел упрекна друга формация - Палестински ислямски джихад. От своя страна Палестина упрекна Тел Авив. И двете страни отхвърлят присъединяване си в нападението на фона на митинги в арабския свят. 

 

" Не ми се коства разумно Израел да нападна болница в Газа. Ако Тел Авив към този момент дни наред се въздържа от сухопътната си интервенция, с цел да я възнамерява по този начин, че да има минимални вреди за цивилното население на фона на интернационален напън в тази посока, офанзивата против една болница прави тези старания безусловно напразни ", счита Чернева.

 

Тя смята, че не е огромен шансът израелските сили да са целяли да унищожат тунели на “Хамас ”, за които се твърди, че се намират точно в региона на сходна инфраструктура. 

 

“Практика на " Хамас " е огромна част от тунелите да са скрити в такава инфраструктура. Широко известна е тяхната тактичност да употребява като щит цивилното население. Войната на разказите е доста значима и тя е значима за опазване на районния мир. Това с тунелите може да бъде позволено и по разнообразни способи и е имало няколко такива опита - наводнявани са тези тунели и не е належащо те да бъдат атакувани с детонация ”, разяснява Чернева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР