Това коментира пред Българското национално радио макроикономистът проф. Димитър Иванов.

...
Това коментира пред Българското национално радио макроикономистът проф. Димитър Иванов.
Коментари Харесай

Изправени сме пред замръзнала икономика, твърди макроикономистът Димитър Иванов

Това разяснява пред Българското национално радио макроикономистът проф. Димитър Иванов. През зимата той чака композиция от продължаващи обществени здравни проблеми, загуба на приходи, проблеми с производството и с доставките. Според него това ще ни тласне още по-далече от опцията за възобновяване на растежа:

„ Домакинските спестявания ще понижават, инфлацията ще изяжда растежа на заплати и пенсии, потреблението на семействата ще продължи да спада на годишна основа съвсем с към 10%, секторът на услугите остава сериозен проблем и ще се усложни. Бавното ни възобновяване ще значи огромен хистерезис резултат за стопанската система ни. Агресивният политически подтик за декарбонизация на стопанската система ще докара до липса на вложения за естествените горива, преди да имаме задоволително доставяне с нови енергийни източници. Тази динамичност ще генерира още по-високи енергийни цени. Фискалният ни потенциал ще би трябвало да играе много по-значима роля в стабилизирането на нашата макроикономика. На вратата ни чука нуждата от дълбоки стопански корекции. Бизнесът ще има комплицирана година, тъй като ще би трябвало да пилотира през разнообразни затруднения. На хоризонта влизат и доста геополитически събития “.

Проф. Иванов добави, че има заплаха да се изпадне в рецесия на импотентност на политиката и на решенията:

„ Вярвам в компетентността и в добре обоснованата политика, съобразена с действителностите. Не съм уверен, че държавното управление върви по верния път. През 2022 година инфлацията ще бъде надалеч по-голям проблем от темпа на икономическия напредък. Липсва схващане, че този развой на инфлация е в резултат на деглобализацията. Глобализацията беше дезинфлационна. Но деглобализацията ще продължи дълго, може би 5-7-10 години. Този развой ще промени структурата на международната стопанска система. Затова не бих подкрепил с две ръце търсенето на решения и антиинфлационни ограничения по административен метод “.

Макроикономистът предвижда и повишаване на лихвите по заемите и заемите, като „ по-високите лихви ще редуцират сериозната ликвидност и голям брой дълговоразкрачени заемополучатели ще изпаднат във банкрути “.

„ Влизаме в една епоха на мощно инфлационна конюнктура... Основният ингредиент на възможния триумф на държавното управление е концентрацията върху основни промени и детайли, които могат да запазят покупателната опция на хората, да стабилизират макроикономиката и растежа ни “, счита той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР