Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството пред БТВ.За

...
Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството пред БТВ.За
Коментари Харесай

Законът за ВиК не предвижда увеличаване на цената на водата


Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството пред БТВ.

За мен е непонятен методът, по който Мая Манолова изрича своето мнение, законопроектът не планува нарастване на цената на водата – това е нечиста сделка, сподели Аврамова в отговор на въпрос. Тя подсети, че и все още обществената търпимост е съществуващо състояние. Изчислена е на база данни от Национален статистически институт при 2,8 куб. м вода на човек и 2,5% от междинния приход на семействата за съответната област, изясни Аврамова.

На въпрос за опцията за повишение на цената на водата поради съществуване на достъп до услугата министърът разяснява, че текстът от закона е погрешно свестен. Тя изясни, че не се вкарва друга съставния елемент над избраната от КЕВР цена на водата, а ще има вътрешно преразпределение на метода на образуването й, което не трансформира крайната й стойност.

В процедурата по публично разискване на законопроекта към този момент са постъпили мнения, оферти и мнения.

Регионалният министър разяснява още, че над 1,7 милиарда лева са плануваните средства за енергийна успеваемост на жилищни здания в стълба " Зелена България “ на Националния проект за възобновяване и резистентност. Ще има съфинансиране, само че се разискват 4 механизма, по които то да бъде обезпечено, тъй че жителите да не заплащат непосредствено от джоба си при санирането на жилищната постройка, сподели Аврамова. Тя подсети за усложненията да се провеждат притежателите на жилища да се включат в Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Знаем, че даже един да не се съгласи да даде средства, програмата ще бъде блокирана, а това не е нашата цел, съобщи министърът.

Един от разработваните от екипа на вицепремиера Томислав Дончев разновидности за съфинансиране е основаването на народен фонд за декарбонизация с разнообразни източници на финансиране. Той не е финален. Четирите разновидността още се разясняват, ще бъде разгласен този, на който се стопира държавното управление като решение. Търсят се три резултата от осъществяването на ограниченията – обществен, стопански в изискванията на рецесия и екологичен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР