Това коментира Георги Бърдаров, специалист по демография пред БГНЕС.Спред него

...
Това коментира Георги Бърдаров, специалист по демография пред БГНЕС.Спред него
Коментари Харесай

Специалист по демографията: Кризата може да се обърне и това не е абстрактен оптимизъм

Това разяснява Георги Бърдаров, експерт по демография пред БГНЕС.

Спред него обезлюдяването на селата не е единствено български проблем, а международна наклонност:

" Това е международен развой, който е част от международната урбанизация. В началото на XIX век градското население в света е било 2%, през днешния ден е 54%, а ще стане 70% до края на века. В страни като Уругвай, Германия и Белгия градското население е над 90%. Ние не сме изолиран остров от международните процеси. Големият проблем на България не обезлюдяването на селата, а извънредно неравномерното систематизиране на популацията. Скоро 40% от популацията ще бъде съсредоточено в 6 български града “ разяснява Бърдаров.

Специалистът счита, че хората ще преоткрият селата и те ще се трансфорат в места за живеене на млади, интелигентни хора, които работят от у дома и са екологично настроени. Той показа, че ниската раждаемост, още веднъж, не е единствено български проблем. 

„ Ниските равнища на раждаемост са международен феномен. Големият проблем на България е острият недостиг на интензивно младо население. Ние сме демографски абсурд. Имаме най-ниската междинна дълготрайност на живота в Европейски Съюз, само че и най-застаряващото население. Това е извънредно рисково за бъдещето на България във всеки един аспект, само че най-много в стопански и обществен. Парите за всички сфери се изкарват от работещите, колкото са по-малко те, толкоз повече са натоварени с налози, толкоз по-малко пари влизат в държавната хазна. Икономиката се движи от дейното население. Ние имаме области, където над 30% от популацията е над 65 години. Такова е ситуацията във Видинска област “, твърди Бърдаров.

Според него главния ни проблем е ниското равнище на обучение и би трябвало да се работи в тази посока

Писателят предвижда, че в средата на века популацията на Земята ще доближи 9 милиарда, само че по-късно ще стартира да понижава. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР