Това, което застрашава България в момента, най-много е автоцензурата. Защото,

...
Това, което застрашава България в момента, най-много е автоцензурата. Защото,
Коментари Харесай

Румен Радев: Автоцензурата застрашава най-много България

Това, което заплашва България сега, най-вече е автоцензурата. Защото, да, видимо може да има независимост и да се споделя " Ние не се месим в работата на медиите ", само че изпод да са основани такива условия, такива финансови зависимости, такива организационни разпореждания, които да карат публицистите в България и медиите сами да се цензурират. " Това съобщи президентът Румен Радев пред български публицисти в Ню Йорк. Държавният глава е в Съединени американски щати за присъединяване в 74-та постоянна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

На въпрос дали би подкрепил законодателна самодейност за гарантиране на свободата на медиите в България, Радев сподели, че зависи от съответните оферти и напомни, че е призовавал за това от дълго време. Миналата седмица, в разгара на абсурда към опита за събаряне от ефир на журналиста от БНР Силвия Великова и последвалото невиждано прекъсване на ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт ", президентът съобщи, че свободата на словото в страната е в рецесия и се повдига въпросът кой и по какъв начин ръководи публичните медии.

Президентът счита, че България се нуждае от ясни критерии за сключването на контракти за разпределение на европейски фондове и стратегии за рекламата в медиите. Според него в това отношение у нас има огромна неравнопоставеност.

Програмата на Радев в Съединени американски щати включва и доста срещи на високо ниво. Президентът получи изрично увещание от молдовския си сътрудник Игор Додон, че териториално-административната промяна, подхваната от Молдова, няма да засегне статута и целостта на популации с етнически българи регион на Тараклия. Радев акцентира, че запазването на сегашния статут на Тараклия, където живеят 63 000 етнически българи, е жизненоважно за запазване на националната, културна и езиковата им еднаквост. Той е получил увещание, че Молдова ще направи всичко допустимо Тараклийският университет " Григорий Цамблак " да се трансформира във филиал на Русенския университет " Ангел Кънчев ". Преди плануваното за 2020 година посещаване на Радев в Молдова наша делегация ще посети образователното заведение, с цел да бъдат конкретизирани детайлностите към трансформацията. Припомняме, че от години университетът прави действия за прекосяването си към Русенския университет, чието управление още преди две години съобщи подготвеност за сходна стъпка.

В Ню Йорк Радев беседва и с президента на Ирак Бархам Салих. Добрите стопански връзки сред България и Ирак в недалечното минало са добра основа да се възобнови партньорството сред двете страни в новите условия на демократично развиване, гласи общата им позиция.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР