Това, което виждаме в последно време по върховете на съдебната

...
Това, което виждаме в последно време по върховете на съдебната
Коментари Харесай

Яне Янев: Сбъркано е присъствието на прокуратурата в съдебната власт

Това, което виждаме напоследък по върховете на правосъдната и политическата система, приказва, че има цялостен разпад на държавността. Няма опция този разпад да се поправи по обичайните, стандартните способи. Това сподели общинският консултант в Сандански Яне Янев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Политическата и партийната система в последните 30 години оказва непрекъснато въздействие върху правосъдната власт, уточни той. Механизмите за това са заложени в самата Конституция, уточни Янев. „ В тази Конституция всичко във връзка с правосъдната власт е сбъркано. Сбъркано е и наличието на прокуратурата в правосъдната власт.

Ние от РЗС казахме още при учредяването 2005 година, че прокуратурата би трябвало да бъде изведена с обособена глава от Конституцията и да не е част от правосъдната власт, нито да бъде част от изпълнителната власт, с цел да може държавното обвиняване да има безспорна самостоятелност и мощ. Иначе няма по какъв начин да се случи и ще има такива козметики, каквито следим и през днешния ден ", разяснява водачът на РЗС.

По думите му Висш съдебен съвет не е законен парламентарен орган с 16 души. „ В момента има 22 индивида, от които шест могат да си подадат оставката, когато изискат или когато някой им натисне копчето. Остават 16 индивида. При 16 души Висш съдебен съвет не може да работи, тъй като той би трябвало да взема част от значимите си решения с квалифицирано болшинство от 17 души. При 16 души Висш съдебен съвет престава да съществува като орган въобще ", изясни Янев.

Механизмът за следствие на основния прокурор няма да докара до нищо, счита той. „ Цялата правосъдна система е сътворена с политическа промисъл, диктувана от политически лобита и от икономическите ползи на тези политически лобита. И съвсем не е имало човек на несъмнено равнище, който да не е получил политическа благословия преди да бъде определен от Висш съдебен съвет ", съобщи Яне Янев.

Според него нови предварителни избори през лятото биха били съдбовни за страната и биха довели до цялостния й колапс.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР