Това, което ще се случи в авиационната индустрия в следващите

...
Това, което ще се случи в авиационната индустрия в следващите
Коментари Харесай

Хесус Кабайеро: Най-добрите и най-съвременни практики и технологии се прилагат на Летище София

Това, което ще се случи в авиационната промишленост в идващите 10 години, ще зависи до известна степен и от развиването на политическата и икономическата конюнктура по света у и нас.

Ние, от своя страна, прилагаме най-хубавите практики и внедряваме най-съвременните технологии на Летище София.

Това уточни Хесус Кабайеро, основен изпълнителен шеф на оператора на Летище София - СОФ Кънект, по време на форума Darik Business Radar: Бизнесът през идващото десетилетие, проведен от.

България има доста добра опция да покаже на останалата част от промишлеността по какъв начин столично летище в източната част на континента може да се трансформира, да настигне и изпревари доста значими аеропортове в Европа, сподели още Кабайеро.

Експертът изясни протичащото се сега в авиационната промишленост с три съществени процеса, свързани с пасажерите, със самолетите и с багажа.

Пътуванията на пасажерите стартират още от вкъщи, когато търсят близки дестинации или възнамеряват онлайн своята отмора.

След това идва въпросът с багажа, като това е единственият развой, останал неизменен в последните 30 години. Управлението и обработката му се случват по същия метод, по който и през 60-те години на предишния век.

Промяната на този развой обаче към този момент е почнала и скоро пасажерите ще могат да чекират багажа си от вкъщи или от хотела и да го получават в своята последна дестинация.



Хесус Кабайеро. DBR

Достъпност

Едно от преимуществата на Летище София е, че е доста добре обвързвано, разполагайки с метростанция и автобусни спирки. Това, което би трябвало да се усъвършенства, е честотата на обслужване и информацията.

Прилагайки в София концепцията на умния град, СОФ Кънект към този момент работи със Столична община по този въпрос. Въпреки че това е едно от летищата в Европа, които са най-близо до града, жителите не го усещат като част от градската зона, уточни Кабайеро.

По отношение на въпроса с паркирането, специалистът съобщи, че към този момент има план за построяването на над 1000 паркоместа и уголемение на пътя до летището, което би подсигурило доста по-добрата организация на трафика към аеропорта.

Очакват се разрешителните от локалните управляващи, включително по реконструкцията на покрития паркинг, като това са подобренията, които пасажерите ще видят скоро, съобщи той.

Вътре в терминала към този момент е почнало имплементирането на новата система за култивиране на багажа. Това, което пасажерите могат да чакат през 2024-25 година, е автоматизирано чекиране.

Постепенно ще бъдат въведени и биометричните процеси, защото промишлеността се пробва да избягне проявлението на персонални документи на всяка стъпка от процеса.

Преминаването през летището би трябвало да бъде безпрепятствено, за което към този момент има налични технологии, само че нещото, което ги стопира на този стадий, са регулациите, сподели Кабайеро.

Други промени, които пасажерите могат да чакат, са нови автоматизирани гейтове за бординг карти, които ще бъдат конфигурирани преди Коледа.

Проверката на сигурността на този стадий е най-стресиращата част от прекосяването през един аеропорт, съгласно Кабайеро, като от управлението на столичното летище са фокусирани върху гладкото прекосяване на тази част от пътуването.

По тази причина се вкарват съвременни технологии, с помощта на които няма потребност да показвате преносимия компютър си и да вадите течностите, а просто да поставите багажа на лентата и да преминете.

" Това е нещото, което желаеме да реализираме – чувството за едно безпрепятствено прекосяване през летището, без проявление на документи и терзание на пасажерите за багажа ", сподели още той, допълвайки, че процесът ще завърши скоро, като се чакат единствено разрешителните от месните управляващи.

След прекосяването на инспекцията на сигурността и граничния надзор пасажерите стигат до комерсиалната зона. Обновените търговски пространства на Летище София са замислени по този начин, че пасажерите да намерят елементарно всичко належащо, както и гейтовете си.

ESG

" Устойчивостта за нас е от основно значение. Всеки пък когато Merridiam - компанията, която има притежава концесията за Летище София, влага в активи, фокусът пада върху екологичния и обществения принос ", съобщи Кабайеро.

ESG тактиката и вложенията на СОФ Кънект са ориентирани към възстановяване на околната среда и основаването на обществени изгоди за района. Целта е да се декарбонизира летището преди 2036 година и да се реализира цялостен въглероден неутралитет.

За да бъде реализирана, първата стъпка е инсталиране на 20-мегаватови мощности за слънчева сила, както и 20-мегаватова система за предпазване на електрическа енергия.

" Така през нощта ще разполагаме с електрическа енергия от възобновими източници, а денем ще презареждаме батериите. По този метод ще декарбонизираме напълно потреблението на електрическа енергия ", разясни Кабайеро.

Друг източник на излъчвания на летището е наземното обслужване. В момента аеропортът е в развой на замяна на транспортните средства с електрически.

" Тази година към този момент подменихме 34 транспортни средства с електрически. Тези коли също би трябвало да се зареждат с електрическа енергия от възобновими източници, тъй че се конфигурират и зарядни станции, и се обновява електрическата мрежа ", добави специалистът.

Трети източник на излъчвания е самата постройка и нейното отопление и изстудяване. Летището има добър капацитет за приложимост на геотермална сила, което би го декарбонизирало напълно преди 2036 година

Има още един източник на излъчвания и това са самолетните компании, като най-големият замърсител в авиационната промишленост са самолетите, уточни още Кабайеро.

В това отношение промишлеността следва два проекта. В дълготраен проект това е прекосяването към самолети, които употребяват електричество и водород, само че това ще отнеме над 40 година

В кратковременен проект единственият метод за понижаване на излъчванията е да се употребява стабилно авиационно гориво, сподели основният изпълнителен шеф на СОФ Кънект. Настоящите самолети могат да употребяват такова гориво и не се постанова тяхната замяна.

Проблемът е, че то е 3 до 4 пъти по-скъпо от стандартното, поради което се вкарват регулации, целящи летищата да оферират, а самолетните компании да пренимават напълно на стабилно авиационно гориво до 2050 година, когато аваиацията би трябвало да реализира чисти нулеви излъчвания.

Следващите огромни капиталови планове

През април 2030 година ще бъде отворен новият Терминал 3 на Летище София. Това е огромна инвестиция в размер на над 200 млн. евро, която включва освен построяването на новата инфраструктура, само че и ново съоръжение - най-съвременна система за обработка на багажа, както и скенери с изкуствен интелект (AI), сподели Кабайеро.

Той съобщи още, че в работата си до момента, като част от СОФ Кънект, се гордее най-вече с вътрешната и културна промяна в организацията.

" Преди това летището беше държавно и 2 400-те му чиновници трябваше да бъдат подготвени, че едно летище може да разполага с доста хубави инфраструктура и терминал, само че най-сложното нещо е да се подхожда към клиента с усмивка ", уточни специалистът.

" Важен е методът, по който подхождаме към клиентите и тяхното преживяване. В момента образоваме наши чиновници в София и Мюнхен, разяснявайки процесите, свързани с обстоятелството, че клиентът е в центъра на услугата.

Променяме и вкарваме нови процедури, оптимизирайки активността, което ще приготви летището за отварянето на новия терминал през 2030 година, тъй че да подсигуряваме най-хубавото преживяване ", сподели Кабайеро.

Потенциал за нови гости

По отношение на привличането на още гости в столицата и в страната, Кабайеро съобщи, че летището работи доста интензивно в това отношение, като си сътрудничи с самолетните компании.

Аеропортът разполага с екип, който се занимава с създаване на нови направления и маркетингови начинания. Анализират се над 100 евентуални нови направления от София, като през идната година летището ще разполага с по-голям потенциал.

България и София се конкурират с страните в района, защото броят на наличните самолети за откриването на нова линия е стеснен и всички желаят да насочат този потенциал към техните летища, сподели Кабайеро.

За да е конкурентноспособен един аеропорт, той би трябвало да има доста ниски летищни такси - тези на Летище София са най-ниските в района, сподели специалистът, допълвайки, че активността на летището би трябвало да е ефикасна.

Столичното летище си сътрудничи с Министерството на туризма и локалните управляващи за обща реклама на дестинацията. Операторът на летището промотира София и България, организирайки рекламни акции с бюджет, който постоянно надвишава отделения за задачата в обществения бранш.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР