Това, което се случва на българския пазар на труда, може

...
Това, което се случва на българския пазар на труда, може
Коментари Харесай

Н. Василева, Adecco: Служителите и уменията им - новата световна валута

Това, което се случва на българския пазар на труда, може да бъде систематизирано с думата смяна и всички би трябвало да свикнем, че през вчерашния ден няма да е същото като през днешния ден заради доста аргументи.

Това съобщи Надежда Василева, изпълнителен шеф на Adecco България, по време на форума Darik Business Radar: Бизнесът на идващото десетилетие, проведен от.

В момента една от главните трендове в бизнеса е дефицитът на фрагменти по доста разнообразни аргументи, като тук на напред във времето излизат чиновниците, които желаят да усилват своите умения, тъй като те са новата валута на света, съобщи Василева.

Хората, които умеят да се трансформират и да се учат, ще изместят тези, които са с закрепен модел на мислене и ще употребяват принадлежности, като изкуствения разсъдък, в своя изгода, добави специалистът.

Изследвания на Adecco демонстрират, че шестима на всеки десетдуши считат, че изкуственият разсъдък ще им помогне да бъдат по-добри чиновници и да усъвършенстват работния си развой на всекидневно равнище.

В същото време, няма задоволително обучениякак да се употребява изкуственият разсъдък и в това отношение работодателите би трябвало да подадат ръка на чиновниците, сподели Василева.

Поради дефицита на кадриHR чиновници, мениджъри и специалисти са наясно, че по време на интервютата за работа претендентът е мощната страна.

Ако до неотдавна се организираха изявленията в жанр: „ Вие какво умеете и какво ще извършите за компанията? “, отсега нататък диалозите ще бъдат: „ Как компанията се показва в най-хубавата светлина пред служителя? “, „ Какво ще направи компанията, с цел да развие служителят? “, счита Василева.

Много огромна част от квалифицираните професионално претенденти, а даже и такива без опит, са мощно търсени. Adecco България интервюира над 2000 души дневно в България, като може би една трета от тях получават сред 2 и 3 предложения в границите на седмица след изявлението, сподели Василева.

Решението им да изберат съответната компания не е обвързвано единствено със общоприетия отговор за заплата или къде се намира офисът, а в противен случай - те преценят работодателя във връзка с това какъв модел на работа ще предложи и даже включва ли се благосъстоянието на служителя в пакета.

Друга причина чиновниците да избират дадена компания са диалозите по време на изявлението, свързани с развиването му паралелно с компанията.

" Ако преди програмата за образования се споделяше на по-късен стадий, откакто чиновниците стартират работа, в този момент от ден на ден претенденти биха оценили, в случай че още на стадий изявление се показа какви проекти за развиването им има работодателят. Това определеноби натрупалоточки в интерес на компанията ", уточни Василева.
Какви компании употребяват услугите за асортимент на фрагменти?
Различен е профилът на сдруженията, които употребяват HR консултантска услуга-от дребна компания, която е съсредоточена върху разгръщане на бизнеса и не разполага с ресурсите да влага в подборна личен състав, до задгранични сдружения, които оперират у нас.

Една нишова услуга, която от ден на ден се развива, включително и от Adecco, са образованията, които Василева дефинира като решенияза развиване на гении. Тя счита, че заради смяната на всички равнища, извънредно доста от днешните ръководители евентуално няма да бъдат положителни водачи на следващия ден или след 10 година

Въпреки че са част от организацията, те няма по какъв начин да се трансформират и самообучат сами, поради което е нужно да включват в стратегиите си за развиване и това какво значи да бъдеш водач.

Василева счита, че водачеството може да се демонстрира и от чиновници, които не са мениджъри и се надява работодателите да се интересуват от това по какъв начин могат да развиват тези умения. Adecco предлага такава нишова услуга и поддържа бизнеса в тази посока.
Предизвикателствата, свързани с вливането на поколението Z в работната мощ
Около една трета от личния състав на Adecco е на възраст под 30 година Те имат своя позиция и не е наложително тя да е неприятна, стига да сме задоволително отворени, с цел да ги чуем, сподели Василева.

По нейни думи, те биха свършили избрана задача по доста по-различен метод от по-възрастните чиновници, само че нормално по-качествено и по-бързо.

Биха оспорили статуквото за да не извършват повтарящи се, скучни дейности за да усъвършенстват процеси и в случай че мениджърите са с задоволително отворено схващане, биха могли взаимно да създадат живота си по-лесен.

Тези чиновници се учат бързо, а оттова идва и желанието им бързо да порастват, до момента в който отсреща им има мениджъри, които споделят, че са работили 20 години, с цел да стигнат до управническа позиция. Оттам се получават и разминаванията сред тях, счита Василева.

Поставени в среда на микроменажиране или в среда, в която се споделя, че „ тук е по този начин и нищо няма да се промени “, представителите на поколението Z реaгират отрицателно и напущат. Оттам идва и усещането, че те по-често сменят работата си или са по-недоволни.

Ако са сложени в среда, в която гласът им се чува и им се даде свoбода да извършват избрана задача по друг начинот по-възрастните чиновници, те се оправят доста добре.

Василева уточни като образец Adecco, където за последните 2 години от 15 назначени стажанти, които са представители на поколението Z, единствено един не е съумял да се оправи, до момента в който всички останали са промотирани. Средата е основна, с цел да им се даде опция да се проявят, счита Василева.

Поколението Z са типични представители на чиновниците, които по-рядко биха останали отвън работно време. Те биха оценили свободата и опцията за публичност.
Следващото огромно нещо на HR хоризонта?
Василева съобщи, че в Adecco България към този момент се употребява изкуствен интелект и по-младите чиновници са извънредно положително настроени към него. Тя показа, че би се радвала, в случай че от ден на ден работодатели се включат в тази наклонност и образоват чиновниците си за нея.

" Всички ще би трябвало да се постараем да се променим и да използваме в наша изгода изкуствения разсъдък. Повечето хора считат, че това ще им помогне да бъдат по-добри специалисти, само че бизнесът би трябвало да подаде ръка на чиновниците в това отношение ", съобщи специалистът.

Въпреки навлизането на изкуствения разсъдък, Василева счита, че във връзка с подбора на личен състав човешкият фактор постоянно ще бъде налице, тъй като емпатията, прочувствената просветеност и това да имаш взаимовръзка с индивида, с който приказваш, няма даможе да бъде сменено от изкуствения разсъдък в идващите години.

В момента оценките са, че над 300 млн. работни места ще бъдат промени от изкуствения разсъдък. От нас зависи да сме задоволително подготвени да се учим и да станем по-добри и по-различни експерти, приключи Василева.

Форумът Darik Business Radar: Бизнесът през идващото десетилетие се осъществис поддръжката на ОББ Асет мениджмънт, Българска фондова борса, BULGARIAN PROPERTIES и Соф Кънект.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР