Това, което се случи в Украйна, беше алармиращо за много

...
Това, което се случи в Украйна, беше алармиращо за много
Коментари Харесай

Асен Василев: Необходимо е да работим заедно, за да избегнем надвисналата икономическа война

Това, което се случи в Украйна, беше алармиращо за доста хора и за доста страни и аз мисля, че е от извънредно значение да сме готови за това, което следва.

А то няма да е нито елементарно, нито прелестно. Виждаме, че газът се употребява като политическо оръжие, следва да станем очевидци на това по какъв начин и зърното се употребява като оръжие “. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на Софийския стопански конгрес III. Пред политическия и бизнес хайлайф министър Василев добави: „ Русия и Украйна сега не изнасят зърно и в случай че Европа не предприеме ограничения, цената му тази зима ще се удвои и утрои. Повечето количества зърно са изкупени от Китай, а страните, които имат най-голяма потребност от нея, като тези в Северна Африка и Средния Изток, няма да могат да си я разрешат “. „ Това би означавало всеобщо повишаване на храните в Европа и сериозна бежанска вълна “, предизвести той.

Вицепремиерът е на мнение, че в случай че не сме единни, няма да успеем да се оправим с този проблем. Едно от предложенията е да се задейства член 15 и всеки експорт на зърно отвън Европейски Съюз да се утвърждава от Европейска комисия и следователно то би могло да доближи до страните, които имат потребност, а не до този, който предлага най-висока цена. Това би разрешило понижаване на цените в Европа, пренасочване на ресурсите там, където са най-необходими, и отбягване на филантропична злополука. „ Подобно взаимно изпитание, обаче, не е елементарно, не тъй като липсват принадлежности, а тъй като на Европа ѝ липсва подобен метод на мислене, който да ѝ разрешава да работи стратегически. Необходимо е да работим дружно, с цел да избегнем надвисналата икономическа война “, акцентира Асен Василев. По думите му страната ни е на предна линия в тази война: „ Имахме 24-часово предизвестие на прекъсването на газа, успяхме да се оправим с тази рецесия без да понижим подаването към потребителите, към момента работим за реализиране на дълготрайно решение без съветски газ, тъй като това е допустимо и мечтано решение, когато имаме обезсърчителен сътрудник в лицето на Руската федерация, който употребява газа като политическо оръжие “.

Министър Василев означи, че е належащо да се работи извънредно бързо на европейско равнище, с цел да се разрешат проблемите със зърното. Той изрази убеждението си, че следва да се появят и други проблеми, свързани със строителните материали, с неналичието на метали, за които също ще би трябвало взаимно изпитание: „ Това е и нашият зов към европейския дискурс през последните 6 месеца – да мислим и да действаме дружно. В Европа е належащо да се вземат бързи решения и да се пристъпи към още по-бързи дейности “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР