Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното

...
Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното
Коментари Харесай

Георги Готев: Очевидно е, че Зеленски излезе победител. Радев вероятно съжалява, че е разрешил камерите

Това сподели за ФрогНюз Георги Готев, основен редактор на авторитетното европейско издание „ ЮроАктив “.

 

Ето го и цялото изявление:

 

Г-н Готев, какви са усещанията Ви от срещата сред президента Румен Радев и украинския му сътрудник Володимир Зеленски? Позицията на Радев отвън България компрометирана ли е съгласно вас?

Аз работя в Брюксел, в " ЮроАктив " от 15 години, това е медия, за разлика от други в Европейски Съюз, която обръща внимание на страните членки. Ние не следим единствено европейските институции, следим и това, което става във всички страни членки, в това число в България.

 

Отразихме събитието, изненадващото посещаване на Зеленски в България. Акцентът беше точно този конфликт, на който станахме очевидци при срещата с президента Радев. Очевидно беше, че Зеленски излезе победител в този конфликт.

Очевидно е, че президентът Радев евентуално съжалява, че е разрешил на камерите да снимат първата част на тази среща, защото по един доста безапелационен метод Зеленски даде да се разбере, че той е от неправилната страна на историята. 

Основното несъмнено е, че той му сподели: “Добре господин президент, дръжте си оръжието като желаете, само че в случай че Русия ви нападне, това оръжие за нищо няма да ви помогне ”. Надявам се, че Радев се учи от грешките си и ще промени позицията си.   

Аргументите му за оръжията слаби ли бяха? Много анализатори сходно на Вас считат, че по време на срещата българският държавен глава е изглеждал слаб, спрямо президента Зеленски?

Аз не мога да схвана за какво Радев реши, че той ще завоюва, предавайки онлайн този диалог. Той по този начин или другояче нямаше да го завоюва. 

Ще спадне ли още доверието по отношение на Радев у нас или пък ще стане тъкмо противоположното? Знаем, че против него имаше и митинги наскоро?

Аз пребивавам в Белгия, дано сътрудниците, които са в България да вършат подобен вид изводи. Мога да кажа от позиция на Брюксел, че е доста хубаво, че на срещата на върха на НАТО, България няма да е показана от президента, както беше до момента по традиция.

 

Мисля че, на всички е ясно, че България има ново държавно управление, което организира курс изцяло друг от този, който беше по време на служебните държавни управления на Радев. Има известно доверие към това държавно управление и илюстрацията е, че чуваме някакъв тип сигнали за вероятни положителни вести, що се отнася до участието в Шенген, несъмнено в случай че държавното управление се закрепи и успее да прокара нужните промени, да одобри законодателство и да го извършва. Всички тези неща са повече от явни и прозвучаха при разгласяването на отчетите по върховенството на закона при започване на тази седмица

Споменахте новия кабинет, директно след сформирането му се случи  това посещаване на Зеленски. Какъв знак за България е това?

От една страна то е изненадващо, защото връзките на България с Украйна не са изключително дейни. Ние даже нямаме дипломат там.

 

От друга страна знае се, че България по незнайни пътища изнася доста огромно количество оръжия за Украйна. Българите може и да не знаят, само че украинците знаят. На тази повърхност, това би трябвало да се прави оценка, този интерес към България.

 

Също по този начин явно, Украйна, на която липсва ток, желае бързо да построи атомна електроцентрала. България е единствената страна на планетата, която има това, от което Украйна се нуждае, този ръждясал реактор.

В тази връзка беше и идващия ми въпрос. Дали въобще има късмет да се реализира планът АЕЦ " Белене "?

Не, явно няма да се реализира и хубавото е, че има кой да купи това съоръжение, което българите платихме доста скъпо. Това е необикновен късмет, да не приказваме, че Европейска комисия даде да се разбере, че това ще стане с европейски пари, тъй че нещата са съвсем уредени и това е една чудесна вест. България евентуално ще строи нуклеарни мощности, само че не с такава технология.  

Нека най-после на нашия диалог да обобщим, какъв знак за България беше това изненадващо посещаване на Зеленски?

В Брюксел пребивавам, гледах белгийска, френска телевизия нощес, доста фрагменти от София имаше и положително усещане създаваха те, а това рядко се случва. Това посещаване ни сложи на картата и то по един добър метод, аз персонално съм задоволен. 

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР