Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която

...
Това каза в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която
Коментари Харесай

Задълбочаваме връзките с Русия в енергетиката

Това сподели в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в четвъртото съвещание на Работна група „ Енергетика ", част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

В откриването на съвещанието взе участие и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

Сътрудничеството в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия бранш бяха измежду главните дискутирани тематики сред страните, които означиха активизиране на българо-руския разговор през последната година.

По време на полемиките бе маркиран ползата на ПАО „ Силовые машины " към вероятно разширение на съдействието при реорганизация на енергийни обекти в България - Топлоелектрическа централа „ Марица изток " 2, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол ", Топлоелектрическа централа „ София ", водноелектрическите централи „ Китница ", „ Ардино ", „ Бял извор ", както и на други енергийни обекти.

Компанията има подготвеност и отсега нататък да взе участие интензивно в модернизацията на оборудването за АЕЦ „ Козлодуй ".

ООО „ Ракурс инжиниринг " удостовери готовността си да взе участие във възобновяване на хидроенергийните мощности в България и да спомага при внедряване на цифрови технологии в българските топлоелектрически централи.

Националният съюз за икономисване на енергия на Руската федерация демонстрира интерес към реализацията на взаимни планове в региона на комплексната рационализация на българските въглищни централи в подтекста на новите европейски екологични условия. В региона на атомната енергетика България и Русия установяваха многогодишното сполучливо съдействие при обезпечаване на нуклеарно гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ „ Козлодуй ". Така да вземем за пример, с дейното подпомагане на съветската страна сполучливо са приключени дейностите за продължение периода на употреба на пети блок на атомната централа до 60 години и се извършва програмата за шести блок.

По време на съвещанието на РГ „ Енергетика " съветската страна удостовери интереса на „ Росатом " за присъединяване в плановете по извеждане от употреба на блокове 1-4 на нуклеарната централа, финансирани посредством Международния фонд „ Козлодуй ". Следващото съвещание на работната група ще се организира в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР