Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от

...
Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от
Коментари Харесай

Камен Плочев: МЗ дължи на НЗОК 18 млн. лв.

Това сподели шефът на НЗОК проф. Камен Плочев, представен от Българска телеграфна агенция, по време на изключително съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето, което е за чуване шефа на Националната здравноосигурителна каса поради прогресиращата наклонност за повишаване на отговорностите към здравни институции на държави-членки на Европейски Съюз за предоставени на български обезпечени лица здравни услуги.

По думите му това е трансфер от Министерство на здравеопазването към НЗОК, който тя би трябвало да даде на непознати фондове след лекуване на български жители. Проф. Плочев уточни, че до момента Министерство на здравеопазването е платило 64 хиляди лева Годишните суми на платени средства към непознатите фондове са по-ниски от постъпилите искове, което води до непрестанно повишаване на отговорностите към другите страни, добави още проф. Плочев.

Към момента отговорностите на НЗОК към непознатите фондове са 271 млн.лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са планувани 73 млн.лв. Зачестяват писма от страните за неспазване на 18-месечния период за възнаграждение и се упорства да се създадат проекти по какъв начин ще се заплаща отсега нататък. На 20 януари 2018 година е получено писмо от Германия, в което се показва, че този период е изминал, а дължимите суми единствено към Германия са над 20 млн.лв., уточни още проф. Плочев.

Решихме да изпратим писмо до Народното събрание с молба да ни помогнете, никой не е изискал актуализация на бюджета, някой би трябвало да ни каже по какъв начин да се оправим с този проблем, добави още проф. Плочев.

Има сигнали, постъпили при нас, в НЗОК, за отказано лекуване в чужбина на 332 български пациенти през предходната година, сподели още Плочев. Сигналите, постъпили в НЗОК за отказано лекуване през 2016 год. са били 334. Проф. Плочев удостовери пред членовете на комисията, че е получавал опасност, само че не уточни от кого.

Непознаването на процедурите не е опрощение и не би трябвало да е част от профила на шеф на НЗОК, сподели ръководителят на комисията по опазване на здравето Даниела Дариткова и добави, че когато човек поема сходен пост, би трябвало да се запознае с всички законови процедури. На съвещанието участват представители на съсловните организации, на пациентските организации, на синдикати и други

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР