Това каза Николае Чука, министър-председател на Румъния, по време на

...
Това каза Николае Чука, министър-председател на Румъния, по време на
Коментари Харесай

Николае Чука: Румъния е готова да бъде надежден партньор за европейската енергийна сигурност

Това сподели Николае Чука, министър-председател на Румъния, по време на церемонията по разкриване на междусистемната газова връзка Гърция-България в НДК.

 

Чука означи, че изкуствените дефицити, които Русия сътвори, се отразиха освен на Европа, само че и на световния енергиен пазар.

" Това докара до високи цени на силата във всички страни на света, тъй че всички стъпки да увеличим нашето трансгранично съдействие ще доведат до надеждни енергийни източници на рационални цени. Трябва да продължим нашия ангажимент с сътрудниците си, да увеличим потенциала на нашето произвеждане, за си напишем домашното в Европа, с цел да имаме всички благоприятни условия да диверсифицираме солидарно нашите енергийни доставки ", каза той. По думите му на това разчитат и съседите ни в Украйна, Молдова и Западните Балкани.

 

Стартирането на интерконектора способства съществено за диверсификацията на доставките на природен газ и макар че сега можем да честваме триумфа на плана, би трябвало да останем реалисти, сподели министър-председателят на Румъния.

Трябва да признаем, че диверсификацията на доставки и направления би трябвало да се форсира, тъй като Европа би трябвало да се освободи от своята взаимозависимост от съветски горива, сподели още той.

 

Енергийната рецесия, която бе подсилена от войната в Украйна, усили нашата ангажираност към обезпечаването на резистентност на енергийните доставки, запазването на околната среда, когато създаваме нови решения.  Отделните старания не са задоволителни, когато има рецесия, ние би трябвало да сме обединени и завършването на отвесния кулоар е част от тези решения, съобщи румънският министър-председател Николае Чука. По думите му точно по този начин ще се улесни преносът на газ към Централна и Източна Европа и Западните Балкани.

 

Ние всички осъзнаваме, че вложенията в газ и свързаната инфраструктура са с дълготраен проект, защото ние ще имаме потребност от газ, с цел да изпълним прехода към въглероден неутралитет в границите дадени от Европейския съюз, добави той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР