. Това гласуваха окончателно депутатите на второ четене при приемане

...
. Това гласуваха окончателно депутатите на второ четене при приемане
Коментари Харесай

Окончателно: Минималната пенсия скача драстично

. Това гласоподаваха дефинитивно депутатите на второ четене при приемане на бюджета за Държавното публично обезпечаване.

" За " предлагането на Деляна Пешева от " ИТН ", импортирано сред първо и второ четене на бюджета на ДОО, гласоподаваха 148 депутати, " срещу " - 1 и " въздържали се " - 21, с което то бе признато.

Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия поддържаха и това искане, като и от двете партии в прав текст признаха, че няма да си разрешат да не поддържат нарастване на минималната пенсия. Така се повтори гласуването от бюджетната комисия, като единствено ГЕРБ се въздържа от поддръжка, а един техен народен представител даже гласоподава срещу. ГЕРБ не посмя да застане непосредствено против нарастването, само че имаше такова предложение към законопроекта, което бе отхвърлено.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Служебното държавно управление предложи предстоящата актуализация на...

Партиите в Народното събрание съумяха да наложат волята си над служебното държавно управление и от препоръчаното от служебните министри, чиято концепция беше пенсионерите да вземат минимално по 340 лв.. Новата минимална пенсия пък най-сетне стигна.

" Стана страхотна неразбория. Вие желаете да извършите минималната пенсия на 490 лева Какво ще вършим с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино ", заключи държанието на левицата Мика Зайкова.

" И 370 лева е на границата на беднотия ", отвърна ѝ Георги Гьоков, само че направи спогодба в Народното събрание да си помислят какво ще вършат с пенсиите. Гьоков в прав текст призна, че левицата се пази да не излезе, че не поддържа нарастване на минималната пенсия. " И 1000 лева да поискате да стане, ние ще подкрепим ", съобщи малко и ясно той.

" Поставяте ни в невъзможност. Няма парламентарна група, която да не поддържа нарастване на минималната пенсия ", съобщи и Хасан Адемов(ДПС). " Кажете си, че желаете ", прикани го Зайкова от Има Такъв Народ, от които идва предлагането за нарастване.

" Защо не помислихте, като гласувахте преди 40 минути за 120 лева добавка ", попита сътрудниците си от Движение за права и свободи и Георги Попов от Има Такъв Народ. Адемов обаче продължи да заобикаля директното самопризнание, че не желаят нарастване на минималната пенсия. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи упорстват вносителите на другите оферти да ги отдръпват, с цел да ги спасят от срама да не поддържат нарастване. Това, несъмнено, не стана.

Въпреки поддръжката, Българска социалистическа партия не пропусна да разкритикува този метод. " Как наподобява една страна, в която 2/3 от пенсионерите получават минимална пенсия?! Така излиза, че не се зачита общественият принос ", разяснява Георги Гьоков.

От друга страна, той добави, че след 12 година ръководство на ГЕРБ и никакви ограничения за адекватност на пенсиите, в този момент се чудим какво да вършим, с цел да осигурим заслужен живот на възрастните хора, с което аргументира поддръжката на левицата.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР