Това е въпросът, който си задават пътуващите, търсещи релакс в

...
Това е въпросът, който си задават пътуващите, търсещи релакс в
Коментари Харесай

Туризъм: Има ли бъдеще класическата лятна почивка в Европа?

Това е въпросът, който си задават пътуващите, търсещи релакс в Южна Европа, защото температурите в района доближават към 40°C през юли.

Туристическата промишленост, която има забележителен принос към брутния вътрешен артикул на Европа, може да бъде изложена на обилни тежести заради изменението на климата. Това съмнение е повече от елементарен боязън, защото е подкрепено от изследване на Европейската комисия с обстоятелства и числа, представено от euronews. Това може да удари тежко континента в вероятност, изключително откакто последните горещи талази с температури към и даже над 40 градуса по Целзий в средиземноморския район провокираха огромна неустановеност във връзка с данните за резервациите.

Испания, Италия и Гърция са измежду страните от Европейски Съюз, чиито стопански системи са изключително мощно насочени към туристическия бранш.

Проучването на Комисията на Европейски Съюз е осъществено от Дейвид Гарсия Леон, анализатор за въздействието върху климата и политиката за адаптиране в Европейската комисия. Той откри явен модел на смяна в търсенето на туризъм в Европа от север на юг, като северните райони се възползват от изменението на климата, а южните райони са изправени пред забележителен спад в търсенето на туризъм.

„ Няма крах, а смяна “
Жан-Пиер Мас, президент на асоциацията на френските туристически организации „ Entreprises de Voyage “, не е склонен: „ Няма да има трагичен спад. Вместо това ще има постепенна смяна. Как ще се случи тази смяна? Ще се организира в две придвижвания или на две етапи, в случай че мога по този начин да се изразя.От една страна французите, които това лято доста пострадаха от жегите, ще се опитат да намерят малко по-малко горещи дестинации, т.е.по-малко на юг и малко повече на север, било то Северна Франция, само че и в Северна Европа, т.е. дестинации, където не е толкоз горещо през юли и август.

Heute in Bologna Italien eingetroffen, jetzt geht es in die Toskana. Die Hitzewelle ist spektakulär hier. Wenn es so weiter geht werden diese Urlaubsziele langfristig keine Zukunft haben. Der Klimawandel zerstört den Süden Europas. Eine Ära geht zu Ende. — Prof. Karl Lauterbach (@Karl_Lauterbach)

Туит, оповестен от немския здравен министър Карл Лаутербах по време на отмора в Тоскана, провокира неспокойствие в Италия.

„ Топлинната вълна е впечатляваща тук “, написа Лаутербах.

„ Ако продължава по този начин, тези ваканционни дестинации няма да имат бъдеще в дълготраен проект. Изменението на климата унищожава Южна Европа. Една епоха е към своя край. “
Италия разсейва опасенията на Германия
Реакцията на министъра на туризма на Италия Даниела Сантанче последва неотложно: „ Бих желала да благодаря на министъра на опазването на здравето на Германия, че избра Италия като дестинация, която постоянно е била обичаната дестинация за отмора на неговите сънародници. Сигурни сме, че германците ще продължат да ценят ваканциите в Италия “, сподели tq, добавяйки, че Италия е наясно с изменението на климата, което визира освен Южна Европа, само че и цялата планета.

Италианската туристическа асоциация: „ Трудно е да се откри друго място “.

Още по-уверен и оптимист беше президентът на Италианската федерация за пътешестване и туризъм Fiavet, Джузепе Чиминизи: „ Разбира се, туризмът се промени в името на по-голяма резистентност, само че като проведен туристически бизнес, ние уверяваме министър Карл Лаутербах, че в случай че желае да пътува по-далеч на юг, да вземем за пример до Сицилия, Пулия, Калабрия, той мъчно ще откри място даже в този парещ климат. "

„ Климатичните промени няма да спрат хората да отидат на море, планина или езеро, да изживеят градове, които са обекти на международното завещание, да открият нови места и да опитат храна, която не се предлага другаде “, сподели Чиминиси пред Euronews. „ От Одисей насам пътуването в Средиземно море е незаместим фактор за човешкото обогатяване. “
„ Общата картина е доста позитивна за тези дестинации. И множеството гости също се придържат към резервациите си. Мисля, че летният сезон ще бъде добър, без значение от горещите талази, горските пожари и дъждовете. Катастрофалните климатични феномени, на които сме подложени сега ще се отрази основно на резервациите в последния миг, само че не и на по-голямата част от резервациите. Така че мисля, че сезонът би трябвало да е добър. "
Важен стопански фактор: летовници от чужбина
Според Европейската туристическа комисия (ETC), неправителствена организация, която разпространява Европа като туристическа дестинация в международен мащаб, европейският туристически пазар е във напредък. По отношение на броя на пътуващите, идващи в Европа, тази година към този момент е достигнал 95 % от общия брой за 2019 година, споделя ETC.

Високото потребителско търсене се задържа макар упоритата инфлация и растящите разноски за пътешестване. Това се дължи и на летовниците от Съединени американски щати, които се възползват от преференциалния валутен курс. Според данните на ETC Португалия (+79%), Турция (+78%) и Черна гора (+43%) изпитват изключително огромни нараствания на туристи от Съединени американски щати.

Като цяло наклонността е към страни, за които се твърди, че оферират положително съответствие цена/качество. Оценките на Европейската комисия за пътувания до и в това число май 2023 година демонстрират, че четири страни се възползват изключително от тази известност: Сърбия (с 27% растеж през настоящата година), България (+21%), Черна гора (+12%) и Турция (+9%).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР