Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята

...
Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята
Коментари Харесай

Робот-готвач: Новият шеф в кухнята

Това е сбъдната фантазия! Прибирате се от работа и вечерята към този момент е приготвена и на масата. Това скоро може да се трансформира в действителност. Група откриватели от университета в Кеймбридж е обучила робот " готвач " да гледа видеоклипове за готвене и да възпроизвежда ястията , оповестява „ Стъди Файндс “.

Готвенето постоянно е представлявало предизвикателство за роботите. Въпреки че някои компании са създали прототипи на роботи готвачи, сега на пазара няма такива и те към момента изостават от хората по отношение на готварските си умения. Този пробив може да улесни и да направи по-достъпно потреблението на роботизирани готвачи в бъдеще.

Целта на откривателите е да научат робот-готвач да се учи по този начин, както се учат хората, посредством наблюдаване и последователно асимилиране на умения. Те основали набор от осем елементарни предписания за салати и снимали себе си при приготвянето им. Използвайки обществено налична невронна мрежа, те образоват готвача-робот да разпознава другите обекти свързани с готвенето.

Роботът анализирал всеки кадър от видеоклиповете с готвене, като употребявал техники за компютърно зрение. Той разпознал обекти като плодове, зеленчуци, ножове и елементи от тялото на индивида, демонстратор. Роботът регистрира и леките промени в рецептите и вярно ги дефинира като промени, а не като нови предписания. Способността на робота да схваща нюансите на готвенето е впечатляваща.

От 16 видеоклипа, които гледал, роботът вярно разпознал рецептата в 93% от случаите, макар че е записал единствено 83% от дейностите на индивида, който извършва рецептата във видеото. Освен това роботът сполучливо разпознал и научил нова, девета рецепта за салата, като добавил към репертоара си.

" Удивително е какъв брой доста нюанси е съумял да открие роботът ", споделя Гжегож Сохацки от инженерния факултет към университета Кеймбридж. " Тези предписания не са комплицирани - те са главно нарязани плодове и зеленчуци, само че той беше в действителност ефикасен в разпознаването на продуктите'', каза 

" Нашият робот не се интересува от видеоклиповете с храна, които се популяризират в обществените мрежи - те са прекомерно сложни за следене ", споделя Сохацки. " Но защото тези роботи-готвачи стават все по-добри и по-бързи в идентифицирането на съставките във видеоклипове с храни, те може би ще могат да употребяват уеб сайтове като YouTube, с цел да научат цяла гама от предписания. "

Изследователите считат, че тези роботи стават все по-умели в идентифицирането на съставки във видеоклипове с храни. По думите им, те евентуално биха могли да имат достъп и да се учат от разнообразни онлайн запаси. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР