Това е поредният случай за замърсяване със серен диоксид в

...
Това е поредният случай за замърсяване със серен диоксид в
Коментари Харесай

Сандов за батерийния комплекс: Ще има публичен търг, няма лобизъм

" Това е следващият случай за замърсяване със серен диоксид в Димитровград. България има и дело, което е в последна фаза. Предстои напълно скоро да излезе решение, което сигурно ще бъде отрицателно, тъй като България не покрива условията за равнища на серен диоксид в този регион. Може да се стигне до затваряне на някои мощности, с цел да се усъвършенства обстановката ", това съобщи Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов пред Българска национална телевизия.

" Идеята е, че работните места и самите комплекси ще продължат да действат, а работните места ще бъдат непокътнати. Ще бъде непокътната цялата социално-икономическа база, само че те ще работят съгласно потребностите, а не непрекъснато. Те ще работят, когато България има по-голяма потребност от електрическа сила, да вземем за пример зимния сезон. През останалото време те ще работят на доста по-ниска мощ, което значи по-малко излъчвания ", посочи той във връзка с това по какъв начин България ще резервира работата на Маришкия басейн и в същото време ще продължи прехода си към зелена сила.

" В България ще бъдат основани две други неща. Едното е всеобщо нахлуване на възобновими енергийни източници, дребни покривни централи и на второ място механизъм за предпазване на електрическа сила, предпазване на сила през огромни акумулатори и технология за тяхното преработване ", добави Сандов.

" Маришкия басейн ще работи, както в този момент, до момента в който България няма различен метод за обезпечаване на енергийната си самостоятелност и няма да внася сила от различен страни ", акцентира Министърът на околната среда и водите.

" Цената на излъчванията е доста висока, с цел да работят тези централи, само че поради войната в Украйна има заплаха за прекъсване на енергийни доставки, което значи, че България може да стартира да изнася въглища, което значи, че в околните години може даже да няма редуциране на хората в миннодобивния бранш ", сподели още Сандов.

" На конкурсен принцип ще бъде процедурата за батерийния комплекс. Няма лобизъм, който е ориентиран към съответно дружество. Ще има обществен търг. Европейското финансиране не поддържа такива неща ", съобщи той във връзка с батерийния комплекс, който би трябвало да се построи у нас след влизането в действие на Плана за възобновяване.

" Много е значимо да се каже, че разликата в Плана е напълно дребна и се корени в две промени, които Европейският съюз ни сподели, че в случай че не ги създадем няма да мине Планът. Това са 40-те % на понижаване на излъчванията в енергетиката до 2026-та и правосъдната промяна за надзор на основния прокурор. Другото нещо, което се е трансформирало са тези средства, които трябваше да се насочат към Мариците, които трябваше да са за газова централа или за батериите. Когато обаче имаме война в Украйна - да мислим за нови газови мощности е закононарушение към ползите на страната ", безапелационен беше той.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР