Това е първа и малка победа, има още много какво

...
Това е първа и малка победа, има още много какво
Коментари Харесай

Инфлацията в България за първи път се понижава след период на близо две години постоянни ръстове

Това е първа и дребна победа, има още доста какво да се прави в тази посока, и се надявам вие да ми помогнете, да намерите най-верните решения, обърна се министърът към участниците в Четвъртия народен теоретичен конгрес " Бизнесът в 21-ви век ". Тази година тематиката на събитието е " Възстановяване и резистентност след рецесията ".

 

Форумът се провежда от Бизнес факултета на Университета за национално и международно стопанство, взаимно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развиване на бизнес компетентности " Иновации и конкурентоспособност " и Центъра за индустриални проучвания и нововъведения.

 

През октомври 2022 година месечната инфлация в България е 0,9 на 100 по отношение на предходния месец, а годишната инфлация, по отношение на октомври 2021 година, е 17,6 на 100, заяви тези дни Националният статистически институт. Това е първият спад на годишната инфлация от януари 2021 година, когато индикаторът се намали до минус 0,6 на 100 по отношение на 0,1 на 100 през декември 2020 година, сочи информация в Национален статистически институт.

 

Макропоказателите ни през днешния ден доближават исторически върхове, посочи министърът, като подсети, че за 2021 година в процентно изражение растежът на Брутният вътрешен продукт, след пандемията, е най-високият от 1995 година насам, сериозен е растежът на износа, а България е измежду първите пет страни в Европейски Съюз по растеж на експорта, безработицата резервира исторически ниски нива в рецесията. Министърът посочи, че през 2021 година задграничните вложения в България са на стойност малко над 1,2 милиарда евро.

 

Тези положителни индикатори няма да имат доста огромно значение, в случай че не успеем да овладеем продължаващия растеж на цените, уточни министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР