Това е необичайно явление. Шумнатица побеля от паднала градушка тази

...
Това е необичайно явление. Шумнатица побеля от паднала градушка тази
Коментари Харесай

Шок в Родопите! Цяло село се чуди какво е това чудо, което се изсипа от небето

Това е извънредно събитие. Шумнатица побеля от паднала градушка тази заран “, настояват поданици на кирковското село, представени от 24rodopi.com. Според тях, измежду падналите ледени парченца имало и такива с огромен диаметър, по тази причина считат, че се касае за градушка, а не за суграшица.

Малките ледени зърна почнали да се сипят към 5 часа сутринта. „ Мини” градушката е траяла до към 10 часа сутринта. Ледените топчета са покрили целия регион.


Градушката е тип дъжд от ледени зърна с размер сред 5 и 150 mm в диаметър. Дължи се на преохлаждане на кондензати във високите елементи на атмосферата. Наблюдава се най-често в пролетно-летния сезон.

Класическата суграшица е дъжд, който пада единствено от купестодъждовна облачност през зимата (под +10C) и който се явява зимен аналог на градушката. Между градушка и суграшица няма кардинална разлика - признато, в случай че вали при температура на въздуха над 10 градуса да се назовава град, а при под 10 градуса - суграшица.


Според синоптиците през днешния ден ще бъде най-вече облачно, с превалявания от дъжд, а в Източните Родопи и източните региони на Горнотрокийската равнина е допустимо и да прегърми. Дъждът в Северозападна и високите полета на Западна България ще минава в сняг, само че още преди обяд преваляванията там ще стартират да стопират. Това заяви Георги Цеков, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН), представен от Фокус. Смразяващата му прогноза бе доказана и от синоптичката на Нова телевизия Нора Шопова. През нощта и в североизточните региони от страната ще спре да вали. Облачността от югозапад ще стартира да се раздира. Ще духа сдържан до мощен югоизточен вятър, който ще стартира да се ориентира от северозапад, на първо време, още сутринта в Северозападна България. Максимални температури - сред 4° и 9°, в крайните югозападни и югоизточни региони - до 11°, в София - към 4°.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР