Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ

...
Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ
Коментари Харесай

Показаха първата истинска снимка на черна дупка

Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ за черната дупка M87 , първият действителен облик на черна дупка. Учените демонстрирах облика от наблюдаване на центъра на галактиката M87 и е дебют на " Хоризонт на събитията ", разказан от учените като " страшилище ".

Изображението демонстрира ослепителен пръстен , завършен като огън в интензивната гравитация към черна дупка , която е 6,5 милиарда пъти по-масивна от Слънцето .

Представянето е на едновременни конференции във Вашингтон, Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе, Токио, Европейска комисия , Европейски съвет за научни проучвания и планът Event Horizon Telescope.

Черната дупка е снимана от мрежа от осем телескопа по целия свят. Подробности са оповестени в Astrophysical Journal Letters. М87 - се намира в центъра на прилежащата вселена Дева А , намираща се на 54 милиона светлинни години от Земята .

" Това, което виждаме, е по-голямо от цялата ни Слънчева система ", разяснява пред БиБиСи проф. Хйно Фалке от университета Радбауд в Холандия.

" Това е една от най-тежките черни дупки, които считаме, че съществуват . Това е безусловно страшилище, първенец в тежка категория на черните дупки във Вселената. "

" Това, което виждате, е доказателство за Хоризонт на събитията . Това е най-сериозното доказателство за съществуването на черни дупки ", разяснява астрофизикът Шепърд Долмън, шеф на плана в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън.

" Това е огромен ден за астрофизиката. Виждаме невидимото ", разяснява Франс Кордова, шеф на Националната научна фондация на Съединени американски щати.

"As with all great discoveries this is just the beginning " says @EHTelescope director Shep Doeleman #EHTblackhole https://t.co/RjpPjXDt0a pic.twitter.com/ulngkjkNcz
— Physics World (@PhysicsWorld) April 10, 2019
Образът съответствува с това, което теоретичните физици и в действителност холивудските режисьори допускат за черните дупки, изяснява доктор Зири Юнси, от University College London.

" Въпреки че са релативно елементарни обекти , черните дупки повдигат някои от най-сложните въпроси за естеството на пространството и времето и в последна сметка за нашето битие ", добавя той.

" Забележително е, че изображението, което следим, е т олкова сходно с това, което получаваме от нашите теоретични калкулации . Досега наподобява, че Айнщайн още веднъж е прав ".

Наличието на този първи действителен облик ще даде опция на учените да изследват повече тези мистериозни обекти. Те се стремят да схванат методите , по които черната дупка се отклонява от това, което се чака от физиката .

Никой не знае по какъв начин тъкмо се основава яркият пръстен към дупката . Още по-интригуващ е въпросът какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка .

Екипът също пресъздава свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата вселена - Млечния път .

Колкото и необичайно да звучи, това е по-трудно , в сравнение с да се получи изображение от далечна вселена .

Това е по този начин, тъй като по някаква незнайна причина " огненият пръстен " към черната дупка в сърцето на Млечния път е по-малък и по-слаб .
 До дни учени разкриват първата фотография на черна дупка
До дни учени разкриват първата фотография на черна дупка

Пробив в астрофизиката и тест за общата доктрина на относителността на Айнщайн
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР