Това е истинският ден за размисълС тържествена сесия на Общински

...
Това е истинският ден за размисълС тържествена сесия на Общински
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград: 5-и октомври е финалният щрих на дълго водени и изстрадани борби, възнаградени с победа

Това е същинският ден за размисъл

С тържествена сесия на Общински съвет – Благоевград продължи втората част от празничната стратегия във връзка 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония на вчерашния 5 октомври.

По време на празничното съвещание кметът на Благоевград Илко Стоянов и ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков връчиха ленти и плакети на новоприсъдени почетни жители на Благоевград. Носителите на призванието са Даниела Симидчиева, приета за дамата с най-голям IQ резултат в света през 2005 година, акад. Пламен Карталов, който е измежду създателите на Камерна опера – Благоевград, Спас Бащенски, който бе награден за принос, гражданска позиция и социална ангажираност в развиването на града. Посмъртно със званието  “Почетен жители ” е почетен и Кирил Михайлов.

Тържествената сесия бе открита от ръководителя на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, който поздрави присъстващите в залата на държавна такса „ Никола Вапцаров “.

Значимостта на датата 5-и октомври и големия принос на борците за независимост акцентира в словото си и кметът Илко Стоянов.

„ Днес за нас, чиито корени са надълбоко свързани с Пиринския край, е същинският ден за размисъл. Преди 110-години, вследствие на безусловния избор и непоколебимата воля на предците ни, идва мечтаният резултат, който епохи наред е бил идеал, блян, пътеводна звезда.

5 октомври е празник, само че дано не забравяме, че пътят до него е напоен със премеждия, с болежка, с кръв, само че в никакъв случай с липса на религия.

Именно тя – вярата, е онази, която не е разрешила българската еднаквост да бъде унищожена. Именно тя прави вероятен днешния ден!

34 години по-късно горноджумайци и хората от

Пиринска Македония застават наедно до своите събратя от освободената част от България през 1878 година.

И ние през днешния ден, единствено можем да допускаме мащаба на напъните по пътя към успеха, на майчината тъга по поеничарени синове и озлочестени дъщери, на непоколебимостта на бащите, които с телата си са поемали удари, патрони, с цел да бранят своите чеда.

5-ти октомври е финалният щрих на дълго водени и изстрадани битки – битки, донесли освен физически, само че и прочувствени контузии за българите, родили се тук и борили се за свободата на Пиринския край.

И дано, когато тържествено се поздравяваме, резервираме минута безмълвие, свеждаме глави в символ на благодарност към героите, знайни и незнайни, чиито кости са положени в черната земя, да не забравяме какво е да бъдем свободни.

Преди 110 години изгрява яркото доказателство, че единствено, когато сме сплотени, единствено когато сме дружно, можем да преодолеем компликациите, провокациите, подтисничеството.

И дано през днешния ден, в името на предците ни, само че и в името на нашите деца, не разрешаваме завистта, междуличностните и политическите противоборства да надделеят над идеала да бъдем единни.

Като човек, желая да имам вяра, че всеки един от нас носи някъде надълбоко в себе си непоколебимата воля, оня подвиг, онази безрезервност, която е давала вярната посока на нашите предшественици!

Уважаеми съграждани, цветущ празник!

Да живее свободна и самостоятелна България! “, сподели в словото си кметът Илко Стоянов.

По време на сесията бяха връчени грамоти за проявена разпоредителност, постигани високи резултати и значителен принос за осъществяването на съответна професионална задача на чиновниците в ОД на Министерство на вътрешните работи, в Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и 3-то Бригадно командване – Благоевград.

В рамките на тържественото съвещание бяха връчени и стипендии на 10 даровити деца.

В програмата взеха присъединяване ученици на новооткритата  школа по актьорско майсторство „ Имало едно време “, трогателни бяха осъществяванията на Константина Димитрова и Стилиян Спасов – ученици на Христина Кацарска.

Сред гостите на тържествената сесия бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Областният шеф на Благоевград Николай Шушков, шефове на институции, общински съветници, представители на културни и образователни заведения,  жители.

Тържествената стратегия във връзка 5-и октомври приключи с концерт на емблемата на Пиринския край Ансамбъл „ Пирин “. Творците за следващ път сполучливо пресъздадоха театралното изкуство по неповторим метод пред препълнената от аудитория зала „ Пейо Яворов “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР