Това е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск,

...
Това е геополитическо решение, взето под външен за ЕС натиск,
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: Упоритата съпротива за членството на България и Румъния в Шенген не е от Австрия и Холандия, както много хора смятат

" Това е геополитическо решение, взето под външен за Европейски Съюз напън ", съобщи пред БНР геополитическият анализатор проф. Иво Христов в коментар за решението България и Румъния да бъдат признати през март в Шенген по въздух и море.

" България и Румъния бяха вкарани в нещо като полу-Шенген, защото имаше упорита опозиция. Тя не е от Австрия и Холандия, както доста хора считат. Австрия и Холандия играеха ролята на принадлежности, посредством които огромни сили вътре в Европейски Съюз в действителност блокираха това влизане на България и Румъния. Добре знаем, че в случай че би трябвало да бъдат прилагани към двете страни, а и освен към тях, условията за Шенген и изобщо по-цялостните условия и за влизането в Европейски Съюз преди години – нито България, нито Румъния дават отговор на тези условия. Това е обществена загадка, знаят го и всички останали. Проблемът е в това, че в случай че би трябвало да приказваме за Шенген – част от старите или релативно нови признати страни-членки от Европейски Съюз в Шенген също не дават отговор на тези условия ", добави той. 

Според него се търси вътрешнополитически въпроси да получат своето външнополитическо изражение посредством " момчетата за пердах, каквито са България и Румъния ". Той акцентира, че нашите проблеми са големи. По думите му тук има и доста мощни стопански ползи, които блокираха това влизане. Проф. Христов акцентира натовареността на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". По думите му в случай че се отпуши товаропотокът, пунктът може да е доста мощна конкуренция на старите стопански търговски центрове.

" Тук ще има едно пренаместване на потоците и те ще минават отсам. Става въпрос и за пари ".

" Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за подвластни хора, които са подвластни от външнополитическия фактор. Трето – те не са в положение да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да дава отговор на средносрочните и дълготрайните български ползи, тъй като те нямат съображение и гръбнак за това ", безапелационен бе проф. Иво Христов.  

Според него нито българските превозвачи, нито българските туристи, нито който и да било различен е удовлетворен от това решение. Очевидно се търсеше агитационен резултат – да се покаже, че държавното управление е постигнало грамадни триумфи, счита той.

Тази година предстоят редица избори в света. Геополитическият анализатор е безапелационен обаче, че тези в Съединени американски щати имат решаващо значение. Според него под тяхната сянка ще минава всичко останало.

" И успеха на Тръмп, и успеха на Байдън са в предишния век. Проблемът е, че официално това е борба на два лагера, които взаимно се изключват, само че те имат силата от предишното, а не от бъдещето. Само дълъг вътрешен спор може да предопредели опцията за качествено ново развиване или неуспех на западния план ".

Според него нито Русия, нито Китай могат да бъдат действителен противник към момента на Запада.

Второто доста значимо събитие ще бъде войната в Украйна и нейният излаз, добави проф. Христов. По думите му е допустимо през тази година да има някакъв излаз. " Войната като майка на всичко ще създаде и новия съветски елит – друг сега, а идващият, който ще пристигна по-късно ".

На трето място са връзките сред Китай и Тайван, т.е. сред Китай и Съединени американски щати. " Светът върви към напълно друга настройка, това е на макрозони, което значи, че в действителност всичките тези световни мрежи ще бъдат прекратени и то в доста значимите пунктове ", разяснява проф. Христов. И добави:

" Това, несъмнено, е Америка. Също и Китай. Въпросът е дали Русия е в положение да направи личен макрорегион или ще бъде засмукана от Китай или западния план – това в действителност се взема решение с войната в Украйна ".  

Според анализатора на този стадий се слага под въпрос статуквото в Близкия изток. Той предвижда, че Израел ще завоюва тази борба, а Палестинска страна няма да има: " Прогнозата, че казусът може да бъде решен с две страни на територията на светите земи звучи хубаво, само че е безусловно нереалистична ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР