„Това е едно от поредните споразумения, опитващо се да реши

...
„Това е едно от поредните споразумения, опитващо се да реши
Коментари Харесай

Споразумението Путин - Ердоган - решение или стратегическо отлагане

„ Това е едно от следващите съглашения, опитващо се да реши спора или най-малко да го понижи. Това е една многоходова, многопластова композиция - игра, дипломация сред двете страни, която включва доста други аспекти. Така професор Димитър Димитров, експерт по национална сигурност и ректор на Университета за национално и международно стопанство, разяснява вчерашните диалози сред съветския и турския президент за обстановката в сирийската провинция Идлиб и постигнатата договореност за преустановяване на огъня. Проф. Димитров беше песимистичен до каква степен обстановката в Идлиб, която турският президент Ердоган посочи като причина да пусне мигрантски поток към границите на Европейския съюз, ще се отрази непосредствено на процесите на турско-гръцката граница, само че въпреки всичко посочи, че напрежението ще намалее:

„ Не знам дали ще е толкоз директна връзката, само че това беше употребявано като част от предпреговорния развой, с цел да се реализира това съглашение... Турция употребява доста принадлежности и се опита да играе с картата с мигрантите...В Турция няма инцидентни неща и в репортажите, които излизаха предходните дни, стана дума, че доста от кметствата са извозвали гратис тези мигранти. Виждаме, че не всички потеглиха, има някакъв надзор върху този развой, само че той беше употребен, с цел да се въздейства директно върху политиката на Русия и с цел да се реализиран по-добри преговорни преимущества в тези тежки диалози ", разяснява проф. Димитров.

Анализаторът Михаил Кръстев, от „ Консерваторъ ", посочи, че водеща роля при договарянията наподобява е имал съветският президент Путин, а постигнатото от Ердоган не е доста:

„ Руският президент Владимир Путин сякаш е водил тези диалози, не инцидентно те продължиха толкоз часове, над 5 часа - симптоматично за това, че договарянията са били сложни. И резултатите от тях сякаш не устройват изцяло турската страна, защото преди ескалирането на спора в Идлиб през последните месеци, Турция беше в по-добри позиции, в сравнение с излиза след тази договорка.

Да, има е договаряне на преустановяване на огъня, да, има договаряне на една зона - не бихме могли да кажем „ демилитаризирана ", само че въпреки всичко зона, в която да се върнат част от бежанците, които потеглиха от Идлиб към турската граница, само че тази зона е надалеч по-малка в сравнение с се предвиждаше в съглашението от Сочи от 2018 година. Тоест Турция продължава да губи тази шахматна борба на сирийска територия и последователно отстъпва с няколко хода обратно ", разяснява Михаил Кръстев.

„ Това, което е реализирано като резултат, в действителност приказва, че съглашението закрепва това статукво, което е реализирано сега ", счита проф. Димитър Димитров:

„ Сирийската войска напредна, завладя стратегически градове, височини автомагистрали, откри надзор върху някои стратегически пътища. И в действителност съглашението споделя - на границите на прикосновение, там се стопира огънят от нощес от среднощ - т.е. няма да има евакуиране, няма да има преначертаване на нови зони, ще продължат тези договаряния. Всъщност Сирия си обезпечава надзор върху значима стратегическа автомагистрала, която беше проблематична до неотдавна. Разбрахме, че ще има взаимно наблюдаване на съветски и турски патрули в тази 6-километрова зона - от едната и от другата страна, което в действителност повече укрепва позициите на Москва ", изясни Димитър Димитров.

Според анализаторите спорът в Сирия е надалеч от трайно решение. „ Моята прогноза е, че скоро няма да завърши - приказваме за деескалация, приказваме за понижаване на спора, облекчение на страданията на бежанците, само че изцяло няма да бъде решен ", заключи проф. Димитров.

В репортаж специфичните пратеници на БНР на турско-гръцката граница описват за мигранти от Сомалия, които са се придвижили към Гърция: „ Това е следващото доказателство, че офанзивата по границата, най-много с Гърция, е била проведена от страна на турските управляващи и това не изненадва никого ", разяснява Михаил Кръстев. Той уточни, че мигрантите са както проблем, по този начин и оръжие за Турция. Ердоган е непредвидим политик, само че е прагматик, посочи още анализаторът като обоснова упованията си за спад на напрежението по турско-гръцката граница. Козът обаче остава у Ердоган, " казусът не трябва решен, Европа се държи може би като един щраус, заравя главата си в пясъка и отхвърля да одобри, че има подобен сериозен проблем, чието решение би трябвало да бъде открито ":

„ А намирането на решение на този проблем е обвързвано най-много с преустановяване на бойните дейности и на напрежението в северна Сирия, което обаче е един диалог, в който Европа за жалост не взе участие. И ние видяхме един индикативен отвод на президентът Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с представителите на Европейската общественост отвън Турция ".

" Анкара наподобява не вижда Европа като участник в тези процеси ", добави анализаторът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР