„Това е една тема, която се проявява периодично поради различни

...
„Това е една тема, която се проявява периодично поради различни
Коментари Харесай

СРС-тата у нас - Емануил Йорданов и Бойко Атанасов пред ФАКТИ

„ Това е една тематика, която се демонстрира от време на време заради разнообразни случаи, които имат и друг подтекст “.

Това сподели някогашният вътрешен министър Емануил Йорданов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Тема на диалога беше използването на специфични разследващи средства у нас. Гост в студиото беше и следовател Бойко Атанасов.

„ Ако приказваме за Бойко Борисов, при него СРС-тата са непрекъснат сателит. Когато той беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи, избухна един скандал, в който се потвърди, в това число посредством отчет на специфична парламентарна комисия, че са подслушвани политици, висши магистрати, публицисти. Имаше и един мой записан диалог. Нещата бяха потвърдени едно към едно “, сподели Емануил Йорданов и посочи, че и тогава тематиката е била повдигната от водача на ДСБ и съпредседател на „ Демократична България “ ген. Атанас Атанасов.

„ Той (б.р.: Атанас Атанасов) беше придобил информацията, изнесе я обществено, нещата се развиха досега на определяне на истината. Оттам нататък обаче нямаше подхванати безусловно никакви ограничения нито от страна на изпълнителната власт, нито от страна на Прокуратурата “, сподели още Йорданов.

„ Разговорът, в който участвах аз, беше свален едно към едно – с точния текст. Разрешенията за потребление на СРС се подписват от няколко длъжностни лица, като предпоследният автограф е на основния секретар на Министерство на вътрешните работи - тогава Борисов, а последният на министъра на вътрешните работи. Тъй като тогава тази работа, която се занимаваше с техническите средства, беше част от структурата на Министерство на вътрешните работи “, изясни някогашният вътрешен министър. Йорданов е министър в интервала от 1999 до 2001 година. Събитията, за които приказва, са в интервала 2002-2003 година.

На въпроса дали през годините се е получило слепване сред Борисов и службите, Йорданов отговори: „ Не напълно слепване. Борисов нееднократно е ставал жертва на сходни кавги, макар че и там нещата не претърпяха развиване – дано си напомним Мишо Бирата. За първи път български министър-председател е подслушан със знанието на министъра на вътрешните работи и информацията се появява обществено. След това имахме и други случаи, още веднъж с негови диалози – един записан в дома му в Банкя, в който си приказва с някогашния градски прокурор на София (б.р. Николай Кокинов) във връзка на избора на Цацаров. Тогава се роди крилатата фраза: „ Ти си го избра “. Борисов пък се оплакваше, че го подслушвали и в тоалетната. След това бяха записите с абревиатурата по адрес на председателката на Народното събрание, в това число и фотосите от Резиденция „ Бояна “, за които нищо не беше открито. Предполагам, тъй като никой не е желал нищо да откри “.

Йорданов разяснява и това дали съгласно него Борисов е можел да каже от кое място идват тези „ удари “ върху него. „ Ако е можел да го направи, ми се коства, че първо би следвало да предприеме ограничения, които са регламентирани в закона. Каквото и да се случва, колкото и сериозни да сме към тези случаи, е изрично едно – става въпрос за закононарушение по Наказателния кодекс “.

След това Лили Маринкова зададе на следовател Бойко Атанасов въпроса дали в сегашния миг злоупотребата със СРС-та би могла да бъде потвърдена. „ Към сегашния миг мисля, че няма по какъв начин това да се случи. Очевидна е свързаността на управлението на Прокуратурата, в лицето на основния прокурор и двете заместнички, които преди време са били заместник-министри, назначавани персонално от Бойко Борисов. Тази симбиоза по върховете на страната – приказвам за Прокуратурата и изпълнителната власт до неотдавна, защото Бойко Борисов допреди две седмици беше министър-председател, няма по какъв начин да даде резултати. Каквито и закононарушения, свързани с потребление на СРС-та да има, е невероятно да се повдигне обвиняване “, отговори той.

По мотив формалната информация от Специализирания углавен съд, появила се по-рано през днешния ден, че съдът не е разрешавал подслушването на политици, Атанасов сподели: „ Те не са органът, който може да го каже. Органът за контрол за правда е Прокуратурата. Ако самата Прокуратура е направила това закононарушение, няма по какъв начин това да се случи – да се самокритикуват и сами да се заловят. Националното бюро за надзор на СРС в сегашния си състав демонстрира една безличност. За момента няма нито един случай, доколкото ми е известно, за който да са установили нарушаване и да са подали сигнал за закононарушение “.

„ Както господин Йорданов, по този начин и аз неотдавна разбрах, че съм бил нелегално подслушван в границите на два месеца, може би и повече “, сподели още Бойко Атанасов и описа по какъв начин е схванал за подслушването: „ Първоначално бях изнудван да заема фиктивен пост от един от героите на записите в Банкя, другояче би трябвало да бъда арестуван, тъй като има дело против мен. Използването на СРС-та постоянно има някаква цел – те не са току-тъй. Всеки подобен режим, който желае да стане тоталитарен, се гради на една база. Тя се назовава боязън. Без боязън, този режим не може да съществува. Затова всеки, който оглави страната, за него доста значимо е да вкара един цялостен надзор върху тайните служби. Когато той има цялостния надзор върху тях, може да се разпорежда с всичко и да планува всеки един ход на своите врагове. Затова сега виждам за естествена информацията, в която се споделя, че единствено опозиционни политици са били подслушвани, разследвани. Това е обикновено за държанието на Бойко Борисов, за тези хора, които са към него “.

„ Много забавна селекция направи Бойко Борисов с хората към себе си. Между 2010 и 2013 година подбраха хора, които имат друго мнение, които могат новаторско да проведат някакво следствие, което може да докара до резултати. Говоря и за Прокуратурата, и за Национална агенция за приходите, и за всички органи, които по някакъв метод оказват подпомагане на Прокуратурата при секване на тежка икономическа престъпност. Всичките тези хора, които тогава работеха в един синхрон, бяха смлени от тази машина и бяха изхвърлени по друг метод. Те към този момент не са нито в Прокуратурата, нито в Национална агенция за приходите. Бяха отстранени доста от тези хора, тъй като резултатите им бяха много положителни “, сподели още Атанасов.

„ Тези хора бяха смлени. Имаше хора които минаха през ареста – приказвам за чиновници на ДАНС. Техните разработки са едни от най-хубавите, дадени са положителни резултати. Делата обаче потеглят по 3-4 пъти в Специализирания съд, изначало. Голяма част от тези хора бяха отстранени. Говорим за сериозен брой положителни експерти. Една част от тях смениха работата си, бяха изгонени, друга част минаха през ареста, трета просто бяха принудени да се занимават надали не с градинарство в службите, в които работят “, добави Бойко Атанасов.

„ Това се назовава сигурност. Виждаме, че той разчиташе на хора като Караянчева, хора, които са постоянно съгласни с всичко, което им се сервира. Хора, които са остри и имат мнение, са зложелател за всеки един режим “, добави той.

Следовател Атанасов разяснява и дейностите, които служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков би могъл да извърши: „ Това е някакъв тип класифицирана информация. Това обаче не би трябвало да е щит обществото да не знае. Нарушенията могат да бъдат посочени, а самото Министерство на вътрешните работи – при положение на необходимост, може да образува наказателно произвеждане. Било то с разпити или по различен метод, Министерство на вътрешните работи би могло да откри, а Прокуратурата да довърши следствието. Това никога не освобождава вътрешното министерство да предприеме съответните законови дейности, тъй че аз разгадавам това да се случи в един миг. А Гешев и някогашните зам.-министри в ръководството на ГЕРБ, които в този момент са заместнички на Гешев, да подхващат дейности, които са законови. Сега е моментът, в който това би трябвало да се случи “.

Разговорът мина към неплатения отпуск на ръководителите на службите за сигурност. „ Трогателно е “. Така Емануил Йорданов разяснява защитната теза, че отпуските до септември били поради това, че служебният министър-председател няма достъп до класифицирана информация.

„ Става въпрос за нещо от български фолклор. Не шефовете на служби са измислили вземането на болнични, това нещо се прави от доста години. Аз съм юрист от 1987 година, гледал съм го по какви ли не мотиви, в какви ли не случаи “, сподели той.

„ В момента ГЕРБ са в извинителен режим и слушаме всевъзможни безумни оправдания. Например дамата, която напусна Национална агенция за приходите (б.р. Галя Димитрова), сподели, че била свръхпрофесионалист, че нямало причина да я освобождават. По мотив на това, че данните на милиони българи бяха изнесени през Национална агенция за приходите, тя сподели: „ Аз не съм компютърен експерт “. Съжалявам доста, само че какъвто и експерт да не си, когато ти са на върха на една конструкция и тя създаде ужасяващ скандал, твоя работа е да си подадеш оставката, а не да дремеш, до момента в който се смени властта. Много такива се появиха. Всеки ден от тв приемника се лее някаква горест. Дежурните медийни ваксаджии на ГЕРБ вървят с тъжни физиономии по студиата и приказват нелепости. Интересното в медийната политика на ГЕРБ е, че приказват хора, които нямат нито специалности, нито професионални биографии, а се пробват да покрият целия набор от публични живот “, разяснява някогашният вътрешен министър.

Следовател Бойко Атанасов също разяснява проблема с отпуските на ръководителите на секрети служби до септември. „ Това демонстрира по категоричен метод, че те не са самостоятелни. В работата си като експерти те са напълно подвластни. Били са на директно послушание – без значение какво написа в закона, на един човек. След като този човек си потегля, те подвиват опашки и се скриват в хралупите си. Това са едни страхливци. Те нямат място в тези служби и пет минути “, сподели той и добави: „ Сигурността е един извънредно тежък за носене товар. Това, че те са решили да абдикират от отговорностите си, във военно време се назовава по различен метод “.

„ Начинът и диапазонът на потребление на специфични разследващи средства явно би трябвало да бъде ограничен – единствено когато става въпрос за секване на някаква незаконна активност. В момента се употребяват защо ли не. Аз съм подслушван на съображение, че съм следовател и работя в следствието на Софийска градска прокуратура “, сподели още следовател Атанасов и добави: „ Те са целели да реализират вредоносен резултат, тъй като по това време аз съм разследвал техни доближени сътрудници, разследвал съм каузи с голям стопански интерес, по които са прекосявали политици, близки на политици, съдружници на политици “.

Разговорът мина към проблема с " подслушването " на някогашния основен прокурор Никола Филчев. По тематиката Емануил Йорданов описа следното: „ Бяха формирани три каузи. По трите каузи с течение на времето бяха постановени три оправдателни присъди и се видя, че основният прокурор изобщо не е подслушван. Самият блок беше оборудван с подслушвателни устройства и то през 1993 година. С течение на времето, под въздействие на атмосферните условия, на влагата, проводниците, микрофоните на ръждясали, излезли от валидност. На процедура нищо не се е подслушвало. Някой обаче беше внушил тогава на Филчев, че той е подслушван “, описа Йорданов, който точно по това време е министър на вътрешните работи.

„ Аз съм приказвал с него – той се оплакваше, че няколко пъти се обръщал към високопоставени чиновници на Министерство на вътрешните работи с недоволство, че в жилището му има подслушвателни устройства. Аз го попитах: „ Добре, когато ти не срещаш схващане от някой, който е под мен в йерархията, какво ти пречи да ми звъннеш и да ми кажеш, че имаш терзания? Оттам нататък, за къс интервал от време всичко ще бъде тествано и ще получиш цялостната информация защо става дума “. Само че той не съумя да ми отговори на този въпрос. Вдигаше плещи. Скандалът, който тогава избухна, беше поради едно известие, изпратено по факс, на което пишеше „ Пресцентър на Главна прокуратура “. По това време Главна прокуратура нямаше. Прокуратурата към този момент беше разграничена на Върховна касационнна и Върховна административна прокуратура. Спомням си, че тогава Българска социалистическа партия взеха решение да яхнат гребена на вълната, без да знаят, че няма да съумеят, прибраха се от Слънчев бряг с пясъка по гърбовете, желаеха съвещание на Народното събрание, на което не се случи нищо в тяхна изгода. В последна сметка истината излезе нескрито “, описа още той.

Относно абсурда с " подслушването " на Филчев, Йорданов сподели още: „ Хора, които познаваха неговата емоционалност, казано на всекидневен език – хора, които са му палили фитилите, са знаели по какъв начин и до каква степен биха могли да стигнат в предизвикването на един подобен скандал. Нещата бяха ориентирани към нещо доста просто. Към оня миг нямахме държавно управление, което да е работило цялостен мандат, а ние имахме шанса да го създадем и го направихме. За да не се случи тъкмо това нещо, се правеха всевъзможни маймунджилъци, в това число и скандал за подслушване без да има подслушване.

Дори в Народното събрание си припомням, че Таня Дончева (б.р. Татяна Дончева) на едно съвещание - мисля, че на Комисията по вътрешен ред, се обърна към мен доста остро с: „ Как не ви е позор да подслушвате основния прокурор? “, на което аз ѝ отговорих, смеейки се, „ Таня, ти чуваш ли се какво приказваш? Защо би трябвало да наемам чиновници, техника и какво ли не за някаква информация, която мога да получа като отида в университета и почерпя две студентки по едно кафе - общо 40 стотинки за това време? “. Няма логичност.

Разговорът се върна към сегашния скандал с подслушване на полиците. За задачата и интернационалния аспект на тези събития, следовател Бойко Атанасов сподели: „ Трябва да се стигне до дъно. Когато се стигне до дъно, към този момент може да разясняваме дали задачата е политическа изолираност на страната или друга. В момента единствено можем да предвиждаме какво тъкмо се е целяло като вредоносен резултат. Но самият факт, че задоволително авторитетни източници – министърът на вътрешните работи, депутати, водачи на партии, обявиха, че такава информация съществува, с това явно се цели политическа дестабилизация в страната като цяло, изолираност на страната ни – да не може да ни се има доверие, че можем да боравим с такава информация, която да е от голяма важност и за сигурността на Европейския съюз, и на НАТО. Изключително значим и обезпокоителен е този миг “.

Бойко Атанасов разяснява още и ръководството на Борисов. „ Нещата са били безобразни и в един неугледен размер. Показват се зависимости на една меко казано тоталитарна страна с деморализиращ аспект. Това би трябвало да бъде прекратено, това би трябвало да бъде пресечено с цената, която всички можем да платим и би трябвало да платим – да отидем да гласуваме, да упражним правата си, да изричаме мнението си свободно и без боязън “, сподели той.

„ В последните няколко години - от 2017 година насам, поради това, че аз и други сътрудници изричаме мнение, по отношение на себе си видях много рецензии, много санкции. От Прокурорската гилдия общо взето ми се не разрешава да приказвам. Това е обикновено в една тоталитарна страна, когато Прокуратурата се е сраснала с изпълнителната власт.

Ние виждахме по какъв начин Цацаров общуваше с Бойко Борисов – те бяха неразделни. Той (б.р. Цацаров) общо взето кумуваше на връзката с Гешев. Те се трансфораха в едни скачени съдове – Бюрото за противопоставяния на корупцията (КПКОНПИ), основният прокурор и някогашният министър-председател, и дотам бяха опасали страната – не че към момента не са, че това я сложи в един риск дали ние имаме правова страна. В момента това не се е трансформирало радикално, сега се приказва какво би трябвало да се направи “ сподели още той.

„ Цацаров, откогато е началник на КПКОНПИ, не е направил нищо за противопоставяне на корупцията. Същото е и в Прокуратурата. Главна прокуратура и Специализираната прокуратура по никакъв метод не атакуват корупцията. Корупцията не е на Женския пазар или някъде по полето, тя е във властта, която е генерирана от техния непосредствен другар – Бойко Борисов “, безапелационен беше Атанасов.

Според Бойко Атанасов Никола Филчев е „ сивият кардинал на това, което се случва в Прокуратурата “. „ Той е стратегът и един проектант на сегашния средновековен модел там “, счита следователят.

В края на диалога Емануил Йорданов приказва за поста министър на вътрешните работи. „ Ако погледнем какви хора заемаха поста във времето на ГЕРБ – физкултурник, социолог, бяха ли траяли да ръководят, аз чаках да назначат и някой дизайнер за вътрешен министър. Ако дойдат хора, които схващат защо става въпрос, които са политици, нещата биха стояли по различен метод “, сподели някогашният министър.

Целия диалог можете да гледате в следното видео:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР