Това е една от най-големите сделки в историята на хранителния

...
Това е една от най-големите сделки в историята на хранителния
Коментари Харесай

Nestlé ще плати 7.15 млрд. долара, за да продава продуктите на Starbucks по цял свят

Това е една от най-големите покупко-продажби в историята на хранителния колос

© Pierre Albouy Още по тематиката
Nestlé " забърква " нови разтворими кафета в опит да преодолее стагнацията на продажбите

Компанията трансформира Gold Blend линията си
13 мар 2018
Ferrero е покрай придобиването на бизнеса със захарни произведения на Nestle в Съединени американски щати

Цената на договорката се чака да бъде 2.8 милиарда $
14 яну 2018
Nestlé форсира преструктурирането си

Най-голямата компания за храни в света ще се концентрира върху бързо разрастващите се пазари
21 окт 2017
Starbucks възнамерява да отвори 12 хиляди заведения през идващите 5 години

Пет хиляди от новите обекти се планува да бъдат в Китай
8 дек 2016
Nestle с интерес да придобие Ferrero

От италианския производител отхвърлят информацията като " цялостна небивалица "
17 окт 2013 Швейцарският конгломерат Nestlé ще заплати на американската верига Starbucks 7.15 милиарда $ за правата за продажба на продуктите й по целия свят, оповестява Reuters. Това е една от най-големите покупко-продажби в историята на хранителния колос.

Условията

Споразумението, оповестено в понеделник, дава на Nestlé безсрочно право да продава продуктите на Starbucks – от кафе на зърна и капсули до чай, в супермаркети и заведения за хранене. Продуктите ще продължат да се пакетират в Съединени американски щати.

В рамките на договорката Starbucks ще получи от швейцарската компания предплатено заплащане в размер на 7.15 милиарда $. Освен това на работа в Nestlé ще преминат 500 чиновници на Starbucks. В допълнение към заплащането в брой Starbucks ще получава доходи от продажби на артикули и авторски и лицензионни хонорари. Сделката не включва готовите за приложимост питиета на Starbucks.

Алиансът дава опция на основаната в Сиатъл Starbucks да се концентрира върху подобряването на бизнеса си в Съединени американски щати, където растежът е спрял на фона на конкуренцията от веригите за бързо хранене и влиятелните кафенета. " Този световен кафеен алианс ще внесе опита на Starbucks в домовете на милиони хора по света с помощта на репутацията и обсега на Nestlé ", разяснява основният изпълнителен шеф на Starbucks Кевин Джонсън. От швейцарския конгломерат чакат договорката да се отрази позитивно на облагите й през 2019 година

Starbucks ще употребява приходите, с цел да усили плануваното назад изкупуване на акции до 20 милиарда $ от 15 милиарда $ през фискалната 2020 година Според компанията договорката ще усили облагата на акция до 2021 година

Очакванията

Споразумението ще укрепи позицията на Nestlé в Съединените щати, където се подрежда на пето място с по-малко от 5% от пазара. Лидерът на пазара Starbucks има дял от 14% съгласно Euromonitor International.

Анализаторите се съгласиха, че алиансът може да укрепи позицията на Nestlé като най-голямата компания за кафе в света на бързо изменящия се пазар. Основният съперник – JAB Holding, понижи разликата с Nestlé с последната поредност от придобивания, в която купи марките Peet’s Coffee & Tea и Keurig Green Mountain. Главният изпълнителен шеф на Nestlé Марк Шнайдер предходната година разгласи, че компанията ще влага в придобивания на кафеени марки. Миналата година тя купи американската Chameleon Cold-Brew и мажоритарен дял в Blue Bottle Coffee.

През януари Nestlé продаде сладкарския си бизнес в Съединени американски щати на Ferrero. Компанията губеше пазарен дял в сладкарския бранш в Съединени американски щати, защото съперниците се насочиха към по-здравословни артикули.

Акциите на Nestlé се покачиха с към 1.6% в Швейцария, до момента в който акциите на Starbucks се намалиха с 0.4% след оповестяването на договорката.
Споразумението следва да бъде прегледано и от надзорните органи, чака се договорката да бъде финализирана до края на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР