Това е една безпрецедентна процедура, безпрецедентна в рамките на ЕС,

...
Това е една безпрецедентна процедура, безпрецедентна в рамките на ЕС,
Коментари Харесай

Иван Гешев: Процедурата по избора ми беше безпрецедентна в рамките на ЕС

" Това е една невиждана процедура, невиждана в границите на Европейски Съюз, в границите на България, а допускам и невиждана в границите на света ", сподели Иван Гешев, след повторното гласоподаване на кандидатурата му за основен прокурор.

Той добави също, че тълкувателното решение №2 от 2002 година е изрично, че президентът и Висш съдебен съвет работят при обвързана подготвеност. Според това решение президентът е длъжен по конституция да подпише указа при наново гласоподаване. Гешев напомни, че всичките решения на Конституционния съд работят за в бъдеще.

По мотив на изказванието на члена на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева, че е възприела като опасност думите му, казани по-рано през днешния ден, че от нея би станало прелестен общински консултант, Гешев се пошегува, че персонално би се радвал, откакто неговата кариера на прокурор завърши, той да стане общински консултант.
Имаше невиждан политически напън против избора ми за основен прокурор.
„ Споделям мнението на професионалната общественост и по какъв начин политическият напън е разказан, той е разказан в мнението на Асоциацията на прокурорите в България. Една партията прекъсна акцията си и се трансферира към моя избор. Това е политически напън. Някой да твърди, че тази процедура не е транспарантна и обществена приказва единствено за едно – непоследователност. Никой от тези, които нападат моята кандидатура, не се интересуват от закона и конституцията, а единствено да бъде провален съответният претендент “, разяснява Гешев.
Нормално е указът за избора на Иван Гешев за основен прокурор да бъде подписан сред три и седем дни, предвижда правосъдният министър Данаил Кирилов.
Предположението той направи въз основа това по какъв начин е работил президентът при подписването на други укази.

Той напомни, че на 7-ми ноември, когато Радев върна избора на Гешев след неговото 4-минутно изявление, указът още в 17:15 ч. е бил в правосъдното министерство, с цел да бъде подпечатан с държавния щемпел, като имало подготвеност той да бъде оповестен в „ Държавен вестник “ в броя в петък.

Според Кирилов едно неподписване на указа в този период би означавало един сигнал към конституционните правила или отношение към съответния избор. Не мисля, че президентът ще постъпи по този метод, сподели Кирилов.

Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява пък спекулациите, че може да оглави Антикорупционната комисия. „ Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране, само че няма да употребявам медиите, с цел да оповестя нещо. Ако имам да кажа нещо, ще го кажа публично. Ако имам предложение, първо ще го обсъдя със себе си или фамилията си “, сподели Цацаров.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР