Това е добро решение, което ще позволи на бизнеса да

...
Това е добро решение, което ще позволи на бизнеса да
Коментари Харесай

Васил Велев: Промяната не се състоя! Нулевата толерантност към корупцията се оказа само към чуждата корупция

" Това е положително решение, което ще разреши на бизнеса да понижи цените. Дори работодателските организации призоваваме да се положат старания за понижаване на цените и по този метод да се укроти инфлацията, която сега е най-големия проблем! ".

Така отговори Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ, на Илиана Беновска, " Беновска пита – Радио К2 ", която го попита: " Защо сте толкоз печален? Трябва да сте доста щастлив! Вие тази седмица напряко греехте и светехте за това, е бизнесът получи мечтаните обезщетения за тока! ".

Васил Велев изясни, че по-голямата част от българския бизнес работи на конкурентен пазар и самият пазар ще спомогне това понижение на цените да се осъществя. Но са нужни и старания, защото пазарът е много разбалансиран, има и дефицити и би трябвало общо изпитание, с цел да бъде реализирана тази цел – и на контролните органи, и на бизнес организациите!

На въпроса на водещата по кое време може да се чака това понижаване на цените на дребно, Васил Велев отговори, че първите фактури с по-ниска цена ще стартират да се получават от февруари и би трябвало тогава към този момент да се почувства резултат и върху цените на дребно. Беновска попита дали работодателските организации могат да разгласят по браншове какво понижаване на цените се чака. Велев отговори: " Ние не сме началници на предприятията! Това не е планова държавна стопанска система, командно-административна и всички слушат и работят! ". Водещата отвърна: " Схванах Ви иронията още на конференцията! Не Ви предлагам социалистически метод на обмисляне, само че въпреки всичко? ".
 
Председателят на АИКБ отвърна: " Ние в разговор с Народното събрание, с партиите, с държавното управление сме постигнали едни по-добри на силата за всички! Обръщам внимание, че това не е единствено за предприятията в стопанската система, това е и за обществената сфера, за образованието, за културата, за опазването на здравето! Постигнали сме едни по-добри цени и това е причина да се отрази на цените на дребно, с известно забавяне в магазините! ".

Васил Велев съобщи: " Ние насочваме апел освен към нашите членове, само че и към тези, които не членуват в нашите организации, насочваме апел към целия български бизнес за етично държание! За изпитание, което да ни разреши да извървим своя път, да създадем своите крачки към еврозоната, тъй като ние сме уверени последователи на ускореното участие на България в еврозоната! ".

Председателят на УС на АИКБ изясни, че междинната цена за мегаватчас в Европейски Съюз е 201 лв., тъй че за идната година цените за българския бизнес се изравняват с тези в Европа. В Европейски Съюз обаче междинната цена за бита е 296, а в България е 82. У нас цената за бита се субсидира и за бедните, и за богатите, което е погрешно.

На въпроса какво чака бизнесът от последващо постоянно държавно управление, Велев отговори – промени! Според него в ПВУ има заложени над 50 промени, които са добре написани, само че с цел да се случат, би трябвало да има работещ парламент и държавно управление.

" Практически неутрални ли сте работодателите, дали кабинетът ще бъде на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия, на Движение за права и свободи, на Стефан Янев? ", попита Беновска. Велев отговори: " Работодателите и АИКБ в частност сме равноотдалечени от всички партии! Ние не поддържаме една или друга партия, а поддържаме политики! Когато тези политики са в интерес на стопанската система, в интерес на развиването, в интерес на страната – ние ги поддържаме, без значение от кое място идват! И назад, когато са във щета, тогава се противопоставяме, отново без значение от кое място идват! ".

Велев съобщи: " Промяната не се състоя! Нулевата приемливост към корупцията се оказа нулева приемливост единствено към непознатата корупция! Статуквото се опита да се промени, само че незадоволително реализира резултат. Очевидно хората не избраха нито едното, нито другото. Очевидно за едните е късно да продължат да трансформират, тъй като не се харесаха, а за другите е рано да се върнат, тъй като не ги харесват задоволително. И явно е по-добре да се ръководи на по-широка основа. Ако образува кабинет, който да има мощно експертно начало, който да извършва стратегия, а мощните политически фигури, които са мощни с експертизата си, с опита си да останат в Парламента – тогава може би най-сетне ще станем парламентарна република и няма да ръководи министър-предсeдателя, който и да е той! ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР