Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е краят

...
Това е бюджет на късия хоризонт, а хоризонтът е краят
Коментари Харесай

Иван Нейков: Бюджет 2020 е на късия хоризонт - края на мандата

Това е бюджет на късия небосвод, а хоризонтът е краят на мандата на държавното управление. Не виждаме стъпките в бюджета, които да доведат до новия модел. Движим се по територия, в която няма да се сблъскаме с промяна. По-добрата обществена политика желае мъчителните въпроси да не се заобикалят.

Това съобщи някогашният обществен министър Иван Нейков в студиото на Българска национална телевизия, където дружно с ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По думите на Велев в проектобюджета за 2020 година има заложени буфери. Предложихме бюджетът да съобрази обстановката с интернационалната и европейската стопанска система от спад на растежите ние имаме спад на продажбите в промишлеността - да се надяваме, че този интервал завършва и идната година ще има още веднъж напредък. Това не е обезпечено. Търговските войни не престават, Брекзит - също, сподели Велев.

Бюджетът е плануван като уравновесен, което е вярно, или с дребен остатък, когато стопанската система е в напредък. Имаме право на минус 3% недостиг, съобщи Велев. Фискалният запас има над 10 милиарда лв., за 2020 година има плануван нов дълг, добави той.

" Ако на някой му харесва бюджет 2019 година, ще му хареса и бюджет 2020 година - няма кардинална разлика. От тази позиция финансовият министър е прав, че това е бюджетът на спокойствието. Ако излезем и погледнем огромните проблеми, които се обрисуват, нещата не са толкоз розови ", съобщи Иван Нейков.

Той онагледи изражението на бюджета с прираста на страната. " Миналата година се раждаха по 80-85 000 деца годишно, в този момент викаме ура, в случай че се родят към 50 000 деца ", сподели Нейков.

В сферата на труда в този момент 100 души се заместват от 66 души, разясни той.

За Васил Велев бюджетът е под напрежение като доходи. Има по-добра събираемост от доходи, в сравнение с данъчно систематизиране. Планираме нов огромен растеж на разноските за краткотрайна неработоспособност, които са нарастнали 3 пъти, сподели той и още веднъж посочи настояването на работодателите да не заплащат първите три дни от болничните.

Според Нейков заплащането на първите три дни от болничните не е толкоз огромно перо. Има различен огромен проблем - стесняване на работната мощ в България, непрекъснатата рецесия за намиране на служащи.

Системата, обвързвана с оценките на работоспособността, цели в България човек да стигне до пенсия за неработоспособност, съобщи някогашният обществен министър. По думите му би трябвало да е назад - да намерим в този човек, онази продуктивност, която ще го върне на пазара на труда. Този човек има някакъв потенциал, който ще е потребен и на него, и на обществото. Как ще го върнем, пита Нейков.

Според Васил Велев за бюджета е значима макрорамката. Бюджетът е уравновесен, с по-ниска разпределителна функционалност. Всичко това са безспорни плюсове. Това държавно управление е пристигнало на власт с заричане да не пипа налозите, имаме добър данъчен модел и нищо не споделя, че той би трябвало да е променян.

За различен аспект от измеримостта на бюджета подчертава Иван Нейков - той е добър за хората, които получават заплати от бюджета, само че популацията понижава поради демографските проблеми.

Велев бе безапелационен, че хората, които пълнят бюджета няма да могат да получат такова нарастване на заплатите, както тези, които го употребяват - заетите в областта на администрацията и сигурността. За сигурност се усилват разноските повече, в сравнение с за просвета, безапелационен бе Велев. Той подчертава, че промените са отсрочени.

Нейков още веднъж повтори, че това е бюджет на спокойствието, само че по думите му - в спокойните години би трябвало да се вършат тежките стъпки - когато стопанската система върви, а не когато е в рецесия. Той подчертава на раздалечаване на пенсиите, избрани преди 20 година и в този момент - ножицата е огромна.

Притеснителното е, че когато е добре бюджета, не взимаме тежките решения, а когато е зле - споделяме - нямаме пари. На края на годината несъмнено ще има остатък, финансовият министър ще е удовлетворен, добави някогашният обществен министър. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР