Това е било кризисен ход, кризисен PR, за да се

...
Това е било кризисен ход, кризисен PR, за да се
Коментари Харесай

Кризисен пиар за туширане на общественото напрежение

Това е било спешен ход, спешен PR, с цел да се смъкна публичното напрежение. Така енергийният специалист от Центъра за проучване на демокрацията Мартин Владимиров дефинира дейностите на държавното управление в последните месеци във връзка с договорката за активите на ЧЕЗ в България.

Според Владимиров страната не е трябвало да декларира, че желае да придобие дял в сдружението. "Рискът беше, че страната може би желае да влезе в ЧЕЗ, с цел да обезпечи "параван " на някой частен вложител, който да придобие главния дял от компанията ", изясни той пред националното радио.

Владимиров похвали измененията в Закона за енергетиката, съгласно които на енергийния регулатор ще бъде дадена опция да позволява покупко-продажбите при продажба на основни елементи от търговски сдружения, които ръководят стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Поправките бяха признати на първо четене в сряда.

Според енергийния специалист това била добра стъпка, която е безусловно нужна за либерализацията на енергийния пазар:

"Не мисля, че измененията ще създадат КЕВР суперрегулатор, който да може да се меси в покупко-продажби – не е това задачата им… КЕВР ще бъде към момента доста подвластен от прокуратурата и от Министерство на вътрешните работи, с цел да може следствието да бъде дейно, само че е добра стъпка. Нали не очаквате в КЕВР да стартират да работят сътрудници и проверяващи. Важното е регулаторът да може да стартира такива процедури, а от там нататък правосъдната система ще би трябвало да си свърши работата, в случай че се откри машинация или операция с цените на тока и така нататък КЕВР години наред беше държан в обстановка с вързани ръце, подложен пред приключен факт. През последните 2 години за първи път виждаме деен КЕВР, който действително контролира пазара “, обясни Мартин Владимиров.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР