Това, че до момента си бил свидетел, не те предпазва

...
Това, че до момента си бил свидетел, не те предпазва
Коментари Харесай

Бойко Найденов: Коцев се самоуличава като член на престъпна група

" Това, че досега си бил очевидец, не те защищава от повдигането на обвинявания. Ако това, което изтече в медиите е правилно, то Живко Коцев се самоуличава като член на незаконна група ", съобщи Бойко Найденов, правист, юрист, някогашен шеф на Националната следствена работа (НСС) и някогашен зам.-главен прокурор.

Найденов разяснява проблема с някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който лъсна в фотоси, паралелно с упрекнатите за рушвет, пране на пари и контрабанда Стефан и Марин Димитрови. Бизнесмените са татко и наследник от Хасково и са упрекнати в проведена незаконна група дружно с някогашната шефка на митниците Петя Банкова и Никола Николов-Паскал, който е в неопределеност. 

" Това, което изтече по медиите, в случай че е правилно, то във всеки случай той самичък дава пояснения, че е член на някаква незаконна група. Той споделя, че е знаел, че са контрабандисти. Получавал е дарове. Тук ме навежда на мисълта, че може да бъде търсена отговорност, в случай че са му давали движимости, с цел да извърши или да не извърши нещо по работа. Това са единствено догатки. Четох някъде, че ще бъде повдигнато обвиняване по работа, което е по-трудно доказуемо ", добави пред bTV Найденов.



Бившият началник на Национална следствена служба означи, че Наказателно-процесуалният кодекс не разрешава да се повдигат обвинявания по признания. Ако това било единственото доказателство, то не можело да е съображение за покачване на обвиняване - първо би трябвало да е потвърдено закононарушение.

" Не бих се заел с изказванието, че това е проведена незаконна група. Това може да го реши единствено съдът. Ако ние приказваме за тях по този начин, те могат да заведат дело против нас. Лесно е да се твърди нещо, само че е мъчно да се потвърди ", уточни някогашният началник на Национална следствена служба.

По негови думи течът на информация от прокуратурата ще извърши друга задача, само че не и задачите на Наказателно-процесуалния кодекс, а точно наказване на разположение, направило закононарушение. Снимките можело само да послужат като косвени доказателства, че дадени лица се познават и са били едновременно на едно и също място.



" За мен пуделът с парите няма никакво значение за следствието. Наличието на някакви пари някъде нищо не приказва. Правят се внушения ", безапелационен бе Найденов.

Той съобщи, че Никола Николов-Паскал е бил оповестено за търсене в средата на 90-те години, след което издирването му е било снето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР