Това беше едно много сериозно дело. Много тежко и няма

...
Това беше едно много сериозно дело. Много тежко и няма
Коментари Харесай

Магистратът, искал осъждането на убиеца от Соло: Тежко и незабравимо дело

" Това беше едно доста съществено дело. Много тежко и няма по какъв начин човек да го не помни. Това, което най-много си припомням, е самата атмосфера от производството, което беше прочувствено. Съдебният състав от самото начало усеща страстите и възприятията на присъстващите в залата, надлежно потърпевшите - близки на умрелите преживяваха доста съществено протичащото се в залата. Същото важеше за подсъдимия и неговите близки ", споделя зам.-председателят на СРС Мария Дончева - магистратът, който не се съгласи с оправдателната присъда.

Миналата седмица след дълги години бягство от правораздаването наказаният на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло “ Илиян Тодоров беше върнат у нас.

13 години след присъдата на първа инстанция, когато Илиян Тодоров беше оневинен, пред NOVA приказва магистратът, който искаше той да бъде наказан. Три години след двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло” през 2009 година състав на Софийския градски съд с ръководител Румяна Ченалова оправда обвинявания Илиян Тодоров. Решението не е взето единомислещо. От петчленния състав с друго мнение е арбитър Мария Дончева.

" Много съдии ще кажат, че съдията няма страсти, той се абстрахира от протичащото се в залата. Това не е тъкмо по този начин. По това дело целият правосъден състав трябваше да оставим страстите настрани и да се произнесем въз основа на закона и доказателствата по делото. Тук се получи и разминаването. Едната част от правосъдния състав имаше един прочит върху доказателствените материали, аз имах друг, което наложи да подпиша присъдата с изключително мнение, тъй като нашият закон не изисква от правосъдният състав да подпише присъдата при цялостно единогласие, както е в Съединени американски щати ", акцентира тя.

" Моето изключително мнение беше значително в благозвучие с публичното мнение. И тъкмо тук е тънкият миг, доста постоянно по подобен вид производства съдът е подложен на мощен публичен напън. Част от работата е той да бъде подценен и съдът да може да постанови независимо своята присъда. В моя случай ми беше спестена публичната реакция в тази обстановка, до момента в който другата част от правосъдния състав трябваше да се оправят с нея ", показва Дончева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР