Това беше дръзко пътуване, почти нечувано за президент на САЩ,

...
Това беше дръзко пътуване, почти нечувано за президент на САЩ,
Коментари Харесай

Тайната визита на Байдън: Без телефон и 10 часа във влак

Това беше смело пътешестване, съвсем нечувано за президент на Съединени американски щати, разяснява BBC.

Появявайки се във военна зона, подложена на постоянни офанзиви, чиновници на Белия дом описват неочакваното посещаване на Джо Байдън в столицата на Украйна Киев като „ невиждано в съвремието “.

Те споделят, че предходните президентски пътувания до военновременния Ирак и Афганистан са имали поддръжка от тежко американско военно наличие.

И макар необятно публикуваните спекулации измежду пресата, че господин Байдън може да възнамерява пътешестване до Украйна, до момента в който е в Полша, визитата въпреки всичко изненада всички изцяло.

Появявата му до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна офанзива прави по-силно изказване от всичко, което той може да каже в тирада в Полша.

„ Беше рисковано и не трябваше да оставя подозрение у никого, че Джо Байдън е водач, който приема уговорките съществено “, сподели шефът по връзките на Белия дом Кейт Бедингфийлд.
Без телефони
Г-н Байдън трябваше да излети от Съединени американски щати за Варшава в понеделник вечерта за двудневно пътешестване.

Предварителният график имаше две съмнително дълги празнини в неговия маршрут и мнозина се чудеха дали това може да е моментът, в който той ще влезе в Украйна.

Репортери на ежедневните конференции в Белия дом неведнъж питаха за посещаване. Казаха ни, че няма планувана среща с господин Зеленски и не са планувани спирки отвън Варшава „ сега “.

Окончателното решение за пътуването до Киев беше взето едвам в петък, макар че беше планувано от месеци с шепа топ помощници на президентите.

В неделя формалният график на Белия дом към момента показваше, че президентът излетява за Варшава в 00:00 GMT в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One излетя в неделя сутринта.

На борда е бил съзнателно дребен екип от най-близките му помощници, медицински екип и чиновници по сигурността.

Само двама публицисти бяха позволени да пътуват с президента. Те са били върли да пазят загадка и са им взети мобилните телефони. Не им беше разрешено да рапортуват за визитата, до момента в който господин Байдън не дойде в Киев.

Русия е била известена за пътуването няколко часа преди заминаването на господин Байдън, съгласно съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

Той сподели, че Съединени американски щати „ направиха това за задачите на премахването на конфликта… Няма да встъпвам в това по какъв начин са дали отговор или какво е точното естество на нашето известие, само че мога да потвърдя, че предоставихме това уведомление “.
Ярко известие към Америка
След това президентът Байдън прекара 10 часа във трен, с цел да стигне до Киев. Той можеше да посети други места в Украйна, до които би било по-лесно да стигне, само че искаше да направи символичното пътешестване до самия Киев.

Въпреки че пътуването на президента е сигнал към Москва за уговорката на администрацията на Байдън да помогне на Украйна, то е и проява пред американските гласоподаватели вкъщи.

Неговият прессекретар Карин Жан-Пиер беше запитан предходната седмица за социологически изследвания, които демонстрират, че американската поддръжка за Украйна се смекчава.

Тя отговори, че постоянно, когато президентът приказва, той приказва както с американския народ, по този начин и с хората по света. Посланието от понеделник има за цел да опълчи блестящо малцинството републикански гласове, които се съмняват какъв брой дълго Съединени американски щати могат да продължат да поддържат Украйна.

Междувременно изненадващото посещаване остави кореспонденти като мен, които мислеха, че пътуват с господин Байдън по-късно в понеделник, пътувайки до Полша със аероплан, който няма да се назовава Air Force One.

Световноизвестната позивна се употребява единствено когато президентът е на борда.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР