Тотален провал на партийните еколози“ показват окончателните резултати от изборите

...
Тотален провал на партийните еколози“ показват окончателните резултати от изборите
Коментари Харесай

Тотален провал на партийните „еколози“ от листите на „Демократична България“

Тотален неуспех на партийните „ еколози “ демонстрират окончателните резултати от изборите за Европейски парламент, оповестени на формалната страница на Централната изборна комисия (ЦИК), написа „ Труд “.

За Тома Белев, Албена Симеонова, Васил Гюров, Даниела Божинова и Росен Богомилов с преференция са дали своят вот едвам 7 793 души. Петимата „ зелени “ бяха в листата на „ Демократична България “, която получава общо 118 484. Простата сметка демонстрира, че приносът на „ еколозите “ за общия резултат на по този начин наречената „ дясна “ коалиция е 6.5 на 100.

Резултатите демонстрират още нещо – спрямо евровота през 2014 година утвърждението за „ зелените “ спада фрапантно. На предходните избори за Екологичен потенциал партията им събира 12 500 гласа или близо 0.56 на 100. Официалните данни на ЦИК сочат, че въобще не може да се приказва за каквато и да е електорална тежест на „ еколозите “. Напротив – от политически джуджета те се смаляват още повече, до безусловно незначителна фигура в публичния живот на България. Това е на фона на напъните в медиите на олигарха Иво Прокопиев, чийто кръг „ Капитал “ стои зад партиите от „ Демократична България “ и образуването на обединението.

В медиите от този кръг обединяването беше представяно всеки ден по няколко пъти по време на предизборната акция като „ опция “. На какво – не е ясно, откакто в последна сметка обединението едвам изпрати един евродепутат в Екологичен потенциал в лицето на викнатия в последния миг да води листата Радан Кънев. Фалшивата медийна акция не можа да заблуди гласоподавателите, които са наясно, че през последните 15 години партийните „ еколози “ стопират развиването на цели райони и убиват поминъка на техните поданици. Както „ Труд “ е писал в своите следствия по тематиката, представящите се като жители „ природозащитници “ членуват в неправителствените организации от обединението „ За да остане природа в България “. Тя е едно с Политическа партия „ Зелените “, която тази година остана без име след дефинитивно правосъдно решение. Магистратите отсъдиха, че групировката е откраднала наименованието и го е употребила нелегално.

Начело на „ зеления “ кръг е някогашният шеф на Природен парк „ Витоша “ Тома Белев, събрал на евровота в неделя едвам 2 587. За съпоставяне режисьорът Андрей Слабаков, който отива в Брюксел от Вътрешна македонска революционна организация, е получил в пъти повече – 9 425. Въпреки несполучливото си присъединяване на няколко вота за народен и европейски парламент, Белев продължава да се показва като „ жител “, който няма нищо общо с политиката. В момента той е нелегитимен ръководител на съдружие „ Асоциация на парковете в България “ – това е доказано от съда. Заедно с жена му Веселина Кавръкова, която е отпред на българския клон на швейцарската офшорка WWF, са в основата на прекъсването на основни планове от национално и районно значение. Като представители на двете Неправителствени организации двамата водят правосъдни каузи с неуместни причини и по този начин забавят вложенията.

Разочарование претърпява и музикантът Васил Гюров, който сякаш се ползваше с голямата поддръжка на къмпингуващите българи. Миналото лято Гюров беше санкциониран поради нелегално слагане на каравана на плаж Корал. Бас китаристът е лицето на по този начин нареченото диво къмпингуване, което ощетява всяка морска община. Десетки хора опъват палатки отвън регламентираните за това места и летуват гратис. В резултат на престоя им се образуват сметища, които след това локалните управи почистват с парите от налозите на своите поданици – става въпрос за изключителни разходи за стотици хиляди лв.. След вота се оказа, че Васил Гюров е известен единствено на музикалната сцена. На изборите за Екологичен потенциал събира незначителните 1732 гласа.

Същото е ситуацията и с останалите трима „ зелени “ – Албена Симеонова получава 2479 гласа, Даниела Божинова 227, а Росен Богомилов – 768. Двойният спад в резултата на партийните „ еколози “ спрямо 2014 година, до момента не е коментиран. Изборни специалисти обясниха пред „ Труд “, че това може да се смята за ново дъно за „ зелените “. Доскорошното беше фактът, че от 2008 година, когато влизат в политиката, до през днешния ден, те не са прекосявали 1%. Сега към този момент и тази ниска стойност е невъзможна за тях. Обяснението на експертите е, че с офанзивите си против значими планове като автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, златодобива в Трън, изследванията за природен газ в Генерал Тошево, втория въжен превоз в Банско и още доста, „ природозащитниците “ стават все по-противни на българската общност.

Има и още една причина - за разлика от естествените зелени партии и организации в Европа, у нас природозащитната концепция е девалвирала от тукашните " еколози ". От техния клиентелизъм, от поръчковото прекъсване на планове. За елементарните българи те са станали нарицателно за заграбване на еврофондове и злоупотреби с тях. Само за предходния програмен интервал „ еколозите “ у нас са усвоили над 300 милиона лв.. Какво ли не броиха – лалугери, есетри, кълвачи, глухари, червеногуши гъски, като от тези планове няма никаква изгода за обществото и страната. Ползите са единстевено в джобовете на „ природозащитниците “. След разкритията на „ Труд “, че поради тях 34.8% от територията на България е в Натура 2000, което ощетява 1 200 000 притежатели на частни земи, на локалните избори през октомври „ зелените “ надали ще преминат 0.3 на 100. И макар медийния комфорт, който им обезпечава кръгът „ Капитал “, „ еколозите “ се оказват цялостен неуспех във всяко отношение – политическо, природозащитно, партийно. /trud.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР