Тошко Йорданов от Има такъв народ коментира предложението на Слави

...
Тошко Йорданов от Има такъв народ коментира предложението на Слави
Коментари Харесай

Тошко Йорданов пак намекна, че ни предлагат скопен референдум

Тошко Йорданов от " ИТН " разяснява предлагането на Слави Трифонов за осъществяване на референдум за прекосяване към президентска република.

" Смешно ми е по какъв начин няколко дни партиите и придворните им адвокати споделят, че не може да стане това с референдум. А това, което сподели Трифонов, е, че ще попитаме хората дали желаят. Процедурата е пределно ясна. За да има референдум би трябвало въпросът да е от компетенцията на елементарното национално заседание. Велико национално заседание се привиква за. Когато въпросът е заложен по този начин, че да е от компетенцията на нормално национално заседание, и хората го поддържат, то става наложително. При нас работят едни от най-хубавите адвокати. Въпросът ще бъде дефиниран задоволително точно, с цел да се стигне до Велико национално заседание, чиято цел ще е смяна в конституцията за президентска република. Сега, дали президентска република американски вид или френски вид, на който му споделят полупрезидентска, към този момент ще се взема решение във Великото национално заседание ", сподели той.

" Това ще е решение, тъй като ще има ясна отговорност. В момента има групова безнаказаност. Тук има предпочитание на група партийни дейци да са безконечни под някаква форма. Целта им е да вземат участие и да могат да се облагодетелстват от това, което дава като опция властта. България през 30-те години по царско време е изпадала в обстановката, в която е в този момент страната след ГЕРБ - къси парламенти, промяна на държавни управления и политическа невъзможност. Тогава военните вършат прелом, не разрешават политическите партии и страната се възстановява. Но това не е демократично. Много по-добрият вид е в случай че хората преценяват да има президентска република.

Зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов разяснява поста на сътрудника му от " 7/8 ТВ " Иво Сиромахов. Последният написа във фейсбук: " Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система ". Публикацията бе прочетена от водещата Мира Иванова при гостуването на Йорданов в утринния блок на " Нова телевизия ".

" Иво Сиромахов - това си е негово право да се прави на зевзек. Той нито е член на партия Има Такъв Народ, нито взе участие в решенията. Иво Сиромахов си е от нашите и по тази причина го цитирате. Право си е на Иво Сиромахов да се прави на занимателен. Оттам нататък Иво Сиромахов не схваща нищо. Той не е наясно с процеса, с процедурите, не е наясно какво вършим, не е наясно по какъв начин се стига до там. Не сме не запомнили тематиката за мажоритарните избори ", сподели Йорданов.

Изявлението на Слави не внася драматизъм, а сервира акценти, изясни Тошко Йорданов и изясни, че Има Такъв Народ просто ще питат хората.

Въпросът ще бъде дефиниран по този начин, че да бъде от компетенциите на Обикновено национално заседание. Референдумът ще бъде извършен и то по този начин, че да стане наложително за разглеждане от Обикновено национално заседание и да се стигне до Велико национално заседание. 2016 референдумът беше кастриран и ние още чакаме резултата от преброяването.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР