Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на

...
Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата февруари и края на януари

„ Топлото време забавя разпространяването на вирусите. Ако забележим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, надлежно и заболелите са по-малко. Когато сме на открито и на слънце, вероятността да се заразим е по-малка ”, съобщи проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ. 

Според него COVID-19 е измършавял, той чака проблеми през януари и февруари.

„ От половин година замря процесът по правене на проби у нас. Несериозно е. Слава Богу, че природата беше с нас и коронавирусът по този начин отслабна, че не се мре. Който е болен да си стои у дома. Мерките за проветряване и миене на ръце не би трябвало да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система ”, сподели Кантарджиев. 

Пикът на грипа у нас се чака януари и февруари.

„ Няма нищо ужасно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от вид А. За този тип грипове са медикаментите работят най-добре. Тези медикаменти са налични от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско наставление и работят до 36 часа от заразяването ”, добави той.  

„ Грипът се разграничава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен интервал към 24 часа. Друго, което го разграничава е, че в границите на два часа от цялостно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, раздразнение от светлината, болежка в очните ябълки, покачва се температурата, има суха непродуктивна кашлица и става както е във вица – все едно те е газил трен “, съобщи професорът.

Употребата на прахчета в този случай се борят против признака, а не против вируса. „ Докато лекарството, изписано от доктор, е против причинителят на инфекцията и не развиваш болестта. Не бива да вървим без маска по аптеките и поликлиниките “, предизвести той.

По думите му се чака пикът на грипа през януари.

„ Рогата грипът ще си ги покаже февруари и края на януари. В момента по-силно разпространяване има грипа в Румъния и в Гърция ”.

„ Респираторният синцитиален вирус е рисков за новородените, само че боледуват и възрастните и то със засягане на бронхиолите - проводната система на долните дихателни пътища на белия дроб и нормално три седмици се каля. Ако се смени характерът на кашлицата и секретът от носа и от това, което се изкашля, стане зелен, би трябвало да се консултирате с доктор, тъй като може към този момент да се касае за бактериална зараза и е необходим антибиотик “, акцентира Тодор Кантарджиев.

„ Полезни са инхалациите от водни пари със сода за самун. Важно е въздухът в пространствата да е мокър, с цел да се оттича секретът от белия дроб. Пийте доста вода, когато имате вирусна зараза! Човек би трябвало да пие вода освен когато е жаден “, сподели още той.

Засега имунизацията за варицела е целесъобразна. 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР