*** Топлото приемане на министър-председателя на Индия Нарендра Моди в

...
*** Топлото приемане на министър-председателя на Индия Нарендра Моди в
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

***
Топлото приемане на министър-председателя на Индия Нарендра Моди в Белия дом съдържа прикрито обръщение до Пекин, написа „ Независимая газета “. Американският президент Доналд Тръмп похвали Делхи за оказаната помощ при усилването на глобите против Северна Корея. А Китай не оказа напън на Пхенян, разочаровайки Вашингтон. Но няма ли новата администрация на Съединени американски щати да отслаби своята роля в Азия, притесняваха се индийците преди срещата. Вашингтон разсея подозренията за това, съгласявайки се да им достави безпилотни летателни апарати за наблюдаване на Индийския океан. Въпреки това сред двете страни продължава да има стопански различия.
Двамата водачи, които за първи път се срещат, имат нещо общо между тях. И двамата са национално насочени. Тръмп издигна лозунга „ Съединени американски щати преди всичко “, а Моди: „ Направи в Индия “, намеквайки, че задграничните компании би трябвало да основават предприятия в страната. Втората обща линия сред тях е любовта към обществените мрежи. Тръмп и Моди избират да поддържат връзка с жителите директно, заобикаляйки обичайните медии, като употребяват „ Туитър “ и „ Facebook “.
Но Моди привнесе и нов детайл в протокола, признат в Белия дом. Той вместо да се ръкува с Тръмп при срещата, го прегърна. Същото се случи и след края на диалозите. „ Моди не прегръща всички поред. Ако погледнете листата с хората, които той е прегръщал, ще видите, че те всички са персони, значими за Индия “, разяснява Шрирам Чаулиа, декан на Училището по интернационалните връзки в Делхи. В този лист са някогашният държавен глава на Съединени американски щати Барак Обама, някогашният президент на Франция Франсоа Оланд, министър председателят на Япония Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин.
***
Турция е подготвена да стартира нова огромна военна интервенция в северната част на Сирия и дори да включи в своята зона на надзор градовете Манбидж и Ракка, с цел да не допусне там да се появи кюрдска страна. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред съветския вестник „ Известия “. Русия и Съединени американски щати са срещу сходно развиване на събитията. Но съгласно специалистите в сегашните условия е изцяло допустимо Анкара да предприеме решителни дейности.
Турция няма да допусне основаването на кюрдска страна в северната част на Сирия и е подготвена „ при най-малката опасност “ да организира още една огромна военна интервенция. Този път обаче дейностите няма да са ориентирани против ислямистките бойци, а против локалните сили, които са съдружници на Съединени американски щати.
„ Сега в Сирия протичат отрицателни процеси. Ако това докара до пораждане на опасност за нашите граници, ние ще реагираме по същия метод, както по време на интервенцията
„ Щита на Ефрат “, означи президентът.
Заявлението на Ердоган провокира терзания в Москва и Вашингтон. Източник от съветската Държавна дума разяснява, че нов спор в Сирия опонира на съветските ползи и битката против терористите от „ Ислямска страна “. Затова Москва ще се постарае да не позволява огромна война сред Турция и кюрдите. „ Ние тясно си сътрудничим с Турция и Сирия, по-конкретно при договарянията в Астана. Убеден съм, че в границите на съвещания на разнообразни нива, ние ще успеем да попречим на Анкара да предприеме недомислени дейности “, добави експертът.
***
Президентът на Венецуела Николас Мадуро се обърна към своя американски сътрудник Доналд Тръмп с предложение за осъществяване на договаряния на най-високо ниво, с цел да бъдат разисквани всички въпроси, които съставляват интерес за страните, написа „ Московский комсомолец “, базирайки се на телевизионния канал VTV.
„ Ако господин Тръмп желае да поговори за света, за уважителните връзки, аз съм подготвен да се срещнем,... защото имам вяра в дипломацията, в словото и в силата на Националните боливариански въоръжени сили... Затова приканвам Съединени американски щати да се откажат от поддръжката, която оказват на венецуелската съпротива “, акцентира Мадуро.
***
Кампанията за премахване на корупцията във висшите ешелони на властта в Бразилия стигна ново ниво, написа съветският вестник „ Коммерсант “. За първи път в историята на страната по отношение на настоящия държавен глава Мишел Темер могат да бъдат повдигнати обвинявания в корупция. Именно за това настоя пред Върховния съд основният прокурор Родриго Жанот. Темер дефинира обвиняванията като политически. Въпреки това в Бразилия породи опасност от предварителни избори, което може да бъде в интерес на някогашния президент Луис Инасио Лула де Силва. Той претендира за това да си върне поста на държавен глава, макар че също е подозиран в корупция. Според специалистите, каквато и да се окаже ориста на Темер, който предходната седмица посети Русия, бразилската политическа рецесия не заплашва връзките сред двамата съдружници от БРИКС.
Сега ориста на президента е в ръцете на Върховния съд, който би трябвало да дефинира дали да изпрати делото в камарата на депутатите. А там съперниците на Темер ще би трябвало да съберат поддръжката на две трети или 342 депутати за отстраняването на президента по време на следствието (180 дни).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР