Топлофикацията в Перник получава близо 10 млн. лв. допълнително след

...
Топлофикацията в Перник получава близо 10 млн. лв. допълнително след
Коментари Харесай

Топлофикации на Ковачки ще получат 21.6 млн. лв. от държавата със задна дата

Топлофикацията в Перник получава близо 10 млн. лева в допълнение след новото решение на КЕВР.

© Цветелина Ангелова Подобен " боунс " не е казус за централите на Христо Ковачки, които постоянно оспорват ценовите решения на КЕВР във Върховен административен съд и постоянно печелят делата. Допълнителни доходи от общо 21.6 млн. лева ще получат топлофикационните сдружения в Русе, Плевен, Перник, Враца, Бургас и Велико Търново, зад които стои Христо Ковачки. Това ще стане по силата на решения на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от 16 юли, с които на сдруженията са избрани нови цени за по-предишния регулаторен интервал - от 1 юли 2017 година до 30 юни 2018 година Промяната на цените със задна дата се постанова поради извоювани от топлофикациите каузи във Върховният административен съд (ВАС), с които оспорват избраните им преди две години цени.

Завишените в този момент от регулатора средства за създадената електрическа енергия във въпросния интервал ще би трябвало да бъдат покрити от държавната НЕК. За топлинната сила пък сдруженията на Ковачки ще изискат от КЕВР да включи съответните суми в идващите ценови решения, защото няма по какъв начин да желаят от клиентите си да вършат доплащания за минал интервал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Подобен " боунс " не е казус за централите на Христо Ковачки, които постоянно оспорват ценовите решения на КЕВР във Върховен административен съд и постоянно печелят делата. През февруари и март да вземем за пример Топлоелектрическа централа " Брикел " и топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово съумяха да си издействат още близо 32 млн. лева за минали интервали.

За какво са парите

Основното, което сдруженията оспорват в съда, са приетите от КЕВР разноски, които служат за установяване на преференциалните цени за създадената от тях електрическа и топлинна сила. В резултат на това висшите магистрати откриват, че при определянето на цените енергийният регулатор не е присъединил цялостните разноски на сдруженията за активността им, което води до по-ниска възвръщаемост. В случая става дума за заплащания, които централите вършат за главно гориво, въглеродни квоти и балансираща сила, които обаче съгласно съдиите са стопански обосновани и би трябвало да се вземат поради при изчисленията на регулатора. Точно по тази причина причините на КЕВР не са признати и Върховен административен съд е отменил решенията на комисията от 1 юли 2017 година, с които са били избрани цените на въпросните топлофикации.

Съобразявайки се със съда, в този момент КЕВР издава нови решения за съответния минал регулаторен интервал, в които са отразени цялостните разноски за гориво, CO2 и балансиране, като за покриването им са увеличени цените на тока и парното.

Кой какъв брой взима

Най-голяма смяна има при топлофикация " Перник ". Общият размер на нужните доходи за интервала 1 юли 2017 година - 30 юни 2018 година при нея е нараснал от 59.9 млн. до 70 млн. лева или с над 10 млн. лева При русенската топлофикация пък спомагателните средства са 8 млн. лева Дружествата във Враца и Плевен получават надлежно 1.4 и 1 млн. лева, това в Бургас - 700 хиляди лева, а минимум взима топлофикацията във Велико Търново - 100 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР