Топлофикация София“ публикува на си въпроси и отговори на потребители,

...
Топлофикация София“ публикува на си въпроси и отговори на потребители,
Коментари Харесай

„Топлофикация – София“ с разяснения за сметките, след корекциите за ДДС

Топлофикация „ София “ разгласява на си въпроси и отговори на консуматори, които се чудят по какъв начин ще наподобяват новите им сметки поради корекциите на Данък добавена стойност.

Кога корекциите по изравнителните сметки, ще бъдат забележими за клиентите?

В системата на сдружението и платежните оператори към този момент са забележими месечните фактури, издадени на 31.08.2022 година, а от 20ти септември ще бъдат налични за клиентите  и коригиращите документи по общите фактури (изравнителни сметки) с дата на издаване 1.09.2022 година

Какви документи ще бъдат издадени за направените корекции по обща фактура?

Клиентите ще получат данъчни документи за корекцията, които са нова фактура и кредитно уведомление единствено за разликата сред планирано начислената сила и действително потребената и ще се отнасят единствено за общите фактури (изравнителни сметки) с дата на издаване 31.07.2022г.

Клиентите,  които са платили към този момент общата фактурата с добавена стойност от  20%, вместо с 9% Данък добавена стойност какво следва да създадат?

Дължимите суми ще бъдат автоматизирано възобновени по партидите на клиентите и ще послужат като депозит/ ще бъдат приспаднати последващи дължими фактури. Потребителите, които нямат отговорности, както по общите фактури (изравнителни сметки), по този начин и по настоящата фактура за м. август, сумата може да бъде изплатена на каса или да послужи за последващо обвързване.

Какъв е срокът за заплащане на общата фактура  и корекцията на общата фактура?

Сроковете за заплащане са избрани в общите условия сред страните и те са- 30 дни за икономически и 45 на битови консуматори от датата на издаване на фактурите. Това предписание ще бъде приложено и за новите фактури за размера на корекцията.

Ще се начисляват ли лихви на неплатените общи фактури с дата 31.07.2022 г, по които по-късно има направени корекции?

След приключване на периода за непринудено заплащане по фактурите се начислява рента за веселба, като за сумата на направената промяна съгласно общите условия, ще се ползва нов период за непринудено заплащане, считано от датата на издаване на фактурата- 45 дни за битови и 30 за икономически клиенти.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР