"Топлофикация" - Перник премахва високите отстъпки за абонати, съобщи на

...
"Топлофикация" - Перник премахва високите отстъпки за абонати, съобщи на
Коментари Харесай

Топлофикация - Перник премахва високите отстъпки

"Топлофикация " - Перник отстранява високите отстъпки за клиенти, заяви на Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на сдружението Любомир Спасов. Вече стартира подписването на новите контракти "Лоялен клиент ", регламентиращи много по-ниски преференции за перничани. Само за първите два дни от самодейността на "Топлофикация " - Перник, нови контракти са подписали към 200 клиенти, разяснява за Българска телеграфна агенция Любомир Спасов.

Досега почти половината клиенти - към 10 000 семейства употребиха парно отопление, като заплащаха на база площ на жилището, без оглед на потребената топлоенергия. Разликата от порядъка на 30 %, по данни на "Топлофикация ", бе за сметка на сдружението.

Перничани са имали най-евтиното парно - до момента

С 13,7 на 100 по-малко пък плащаха всички постоянни клиенти без самостоятелни контракти, които са към 4 000. По данни на Асоциацията на топлоснабдителните сдружения в България с по този начин създадената система от отстъпки перничани са имали най-евтиното парно.

Повече не можем да си го позволим, безапелационен е Спасов. По думите му разноските на предприятието доста са нарастнали, изключително тези за въглеродни излъчвания. Само за предходната година пернишката "Топлофикация " е платила 6 млн. лева за изхвърляне на парникови газове от въглероден диоксид, което е над 2,5 пъти повече от 2016 година, твърди Спасов. След харчовете за гориво второ перо са излъчванията, твърдят от управлението на "Топлофикация ". Затова сдружението търси различни биосуровини за горене.

"Икономически нецелесъобразно е "Топлофикация " да продължи да дава толкоз огромни отстъпки. Сметките към този момент ще зависят от потреблението на клиентите ", заявяват от предприятието.

Новият вид на контракта планува заплащанията да се правят на 11 равни месечни вноски, като при погасяването им в период, клиентите получават 5 % отстъпка върху прогнозното количество изразходена сила, което се образува на база потреблението от последните 3 години.

Дванадесетата, последна фактура ще бъде изравнителна. Абонатите, които я погасят в период, ще се възползват от 50 на 100 отстъпка от начислената топлинна сила в нея. Така се икономисва почти една месечна вноска годишно, изяснява Спасов. От изискванията на договора може да се възползва всеки постоянен длъжник, също и клиентите със подписано съглашение за разсрочване на старите отговорности.

Сметките за топло на перничани ще набъбнат

От "Топлофикация " признават, че сумите, които перничани ще заплащат за централното си парно отопление, ще набъбнат. Увеличението ще се усети изключително при огромните жилища, разяснява Спасов. По думите му, при по-малките жилища сметките ще са по-високи от порядъка на 8-10 %. Еднакви жилища в една и съща постройка доближават до два пъти разлика в потреблението, по тази причина сумите ще са строго самостоятелни, изясняват от сдружението.

Отстъпката от 13,7 % на изрядните платци без самостоятелни контракти, се отстранява като несъответстваща на икономическите условия. "Тя е дадена на клиентите в друга среда, когато лихвите по кредите са били в същия порядък. Сега са 5 %. Затова и нашата преференция е в сходен размер ", стимулират позицията си от топлоснабдителното сдружение. Тя ще се дава само на сключилите контракт "Лоялен клиент ".

Клиентите могат да се осведомят за

новите вноски на уеб страницата на "Топлофикация "

На уеб страницата на "Топлофикация " - Перник, към този момент всеки клиент може да види с потребителския си номер

предлаганата от сдружението месечна вноска. Представена е и бланка на новия контракт "Лоялен клиент ".

Договорът "Лоялен клиент " бе въведен за първи път в Перник през 2015 година при цена на отоплението 1 лева./кв.м жилищна повърхност и 15 лева месечно за топла вода, без значение от потреблението. Тогава в града бе регистриран пик в интереса към централното парно отопление. Перничани теглиха заеми, с цел да погасят отговорностите си към "Топлофикация " и да сключат преференциалния контракт, магазините регистрираха рекордни продажби на радиатори при започване на отоплителния сезон. Бумът продължи и по-късно, макар нарасналата цена от 1,20 лева./кв.м и 25 лева ежемесечно за топла вода.

От топлоснабдителното сдружение чакат офертата им да провокира интерес и клиентите да възобновят договорите си, които ще бъдат едногодишни. Стремим се двустранно да защитим интереса - и нашия, и на клиентите ни, без да нарушаваме одобрените правила от КЕВР, заключи Спасов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР